Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Brusel predstavil plán odstrihnutia sa od ruských energií. Zástupcovia slovenského priemyslu sú skeptickí
Zdielať na

Brusel predstavil plán odstrihnutia sa od ruských energií. Zástupcovia slovenského priemyslu sú skeptickí

EÚ/SLOVENSKO / Sto miliardový balíček navyše a do roku 2030 - tak by mal vyzerať plán Bruselu na odstrihnutie sa od ruských energií. V stredu, 18. mája, popoludní ho predstavila Európska komisia. Únia sa chce zbaviť závislosti od ruského plynu pre vlastnú energetickú bezpečnosť a preto, že odmieta financovať vojnu.

Ako tento plán dosiahnuť, aby sme nepadli na kolená, je dôležité najmä pre východnú Európu, teda aj pre Slovensko. 300 miliárd je mega balík, ktorý má pomôcť na odstrihnutie sa od Rusov.  Európski zástupcovia k tejto sume dospeli po týždňoch neľahkých rokovaní. "Chceme potvrdiť a urýchliť našu spoločnú cestu ku klimatickej neutralite," hovorí podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. 

Plán je nasledovný

Komisia počíta s kombináciou dodávok plynu a ropy od nových partnerov, s urýchlením prechodu k obnoviteľným zdrojom a s energetickými úsporami. "Plán nám pomôže ušetriť viac energie, urýchli postupné vyraďovanie fosílnych palív a predovšetkým naštartuje investície v novom rozsahu," uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. 

Časť prostriedkov chce Brusel členským krajinám poskytnúť v rámci mimoriadneho fondu obnovy, ďalšiu plánuje získať navýšením predaja emisných kvót. Celkovo 225 miliárd by mali tvoriť úvery, zvyšok priame dotácie.

Zástupcovia slovenského priemyslu sú skeptickí

"Aká cena plynu bude, ked' tam narátame všetky tieto investície, ktoré musíme dodať," hovorí výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. Tento problém trápi východnú Európu viac, ako západnú. A nás špeciálne. Kým únia priemerne z ruska dováža 40 percent zemného plynu a štvrtinu ropy, tak na Slovensku je to percento oveľa vyššie. "Slovenská ekonomika je závislá na 85 percent na ruskom plyne," informuje Gregor. "Je potrebné krajinám, ktoré sú závislé od ruských surovín, aj prispieť na ich transformáciu," tvrdí europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP).

"Komisia od začiatku zohľadňovala osobitnú situáciu krajín ako Slovensko a preto sme navrhovali prechodný plán," tvrdí Šefčovič. Na tento ambiciózny plán za 300 miliard má únia momentálne 8 rokov. "Už teraz sme vypísali prvú výzvu na takéto energetické projekty," hovorí Šefčovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy