Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bratislavská rafinéria pravdepodobne bude musieť platiť mimoriadnu daň z ruskej ropy
Zdielať na

Bratislavská rafinéria pravdepodobne bude musieť platiť mimoriadnu daň z ruskej ropy

SLOVENSKO / Bratislavská rafinéria Slovnaft bude musieť s najväčšou pravdepodobnosťou platiť mimoriadnu daň z ruskej ropy. V stredu, 18. mája, o tom, napriek nesúhlasu strany SaS, rozhodla vláda. Saskári sú presvedčení, že tento krok prinesie ďalšie zdražovanie pohonných látok, no nevyužili právo veta a zákon posunuli do parlamentu. Ak ho poslanci schvália, do platnosti vstúpi už v júni.

Ešte v stredu, 18.mája, ráno vyzeral minister hospodárstva odhodlane, čo na rokovaní vlády sľubovalo ďalšiu roztržku: "Budeme vetovať nové dane, budeme vetovať zvýšenie daní," uviedol Richard Sulík. "Všetci sa budeme skladať milión eur maďarským oligarchom, majiteľom rafinérie Slovnaft a urobíme to dobrovoľne, ako blázni. Ja sa pýtam, za čo to robí, lebo takéto veci sa nerobia zadarmo," hovorí minister financií Igor Matovič,

Krátko popoludní ale bolo všetko inak a vláda, napriek nesúhlasu SaS, daň z ruskej ropy schválila. Financmajster si od nej sľubuje získať okolo 290 miliónov eur ročne. Na nižšie ceny ale budeme musieť zrejme zabudnúť, keďže príjem z týchto daní väčšinou slúži na financovanie vládnych balíčkov. "Všetko okolo toho sú rozprávky, ktoré sa snažia toto zvýšenie daní dodatočne zdôvodniť," informuje analytik z INESS Martin Vlachynský. 

Richard Sulík chce pred hlasovaním v parlamente hovoriť s vedením Slovnaftu, ktoré údajne dalo Igorovi Matovičovi prísľub, že nebude ďalej zvyšovať ceny. "My sa musíme samozrejme odvíjať od medzinárodných kótovaných cien a od situácie na medzinárodných trhoch a v súlade s princípmi hospodárskej súťaže," uviedol hovorca Slovnaftu Anton Molnár. "Slovnaft zarába mesačne vyše sto miliónov eur, a to iba na to diskonte, za čo nakupuje ruskú ropu," tvrdí Matovič. 

"Najlepšie by bolo, ak Slovnaft má nejaké zisky, dať ich priamo do nižších cien, aby motoristi tankovali lacnejšie, to je najkorektnejší spôsob a nie napariť im rekordne vysoké ceny, potom im zvýšiť daň, aby tie ceny boli ešte vyššie a potom tu sa hrať na Ježiška a rozdávať," hovorí Sulík. 

Tak, ako pri bratislavskej rafinérii, aj v prípade iných daní platí, že sú veľkým rizikom. Nikto totiž netuší, dokedy budú platiť a kedy sa ich vláda rozhodne zrušiť. "V tom momente, ako si politici zvyknú na príjem týchto dodatočných peňazí, tak veľmi ťažko sa ho budú vzdávať," hovorí Vlachynský. Výnos z mimoriadnej dane by chcel minister financií použiť na služby deťom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy