Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kto chce viac, ako len pocit istoty, musí zariskovať
Zdielať na

Kto chce viac, ako len pocit istoty, musí zariskovať

BRATISLAVA / Istota s nízkymi ziskami alebo vyššie výnosy s hrozbou strát? S touto dilemou si stále nevie dať rady viac ako polovica Slovákov. Živým príkladom je II. dôchodkový pilier, v ktorom boj s infláciou stále prehráva až okolo 61 % sporiteľov.

Radšej nezarábať, ale mať peniaze v bezpečí. Takí sme my, Slováci. Teda väčšina z nás, ktorá ešte stále odmieta riskovať a to aj pri sporení trvajúcom desiatky rokov. Po skúsenostiach s projektmi ako BMG Invest a Horizont Slovakia sme až príliš opatrní a v garantovaných fondoch máme stále približne 2/3 úspor na dôchodok.

Nízke dôchodky

“Pre mnohých sporiteľov II. pilier nezarába," konštatoval minister práce, rodiny a sociálnych vecí Milan Krajniak. “Najväčšie riziko pri garantovaných fondoch nie je to, že by klesli, ale to, že dôchodok bude veľmi nízky," vysvetlil Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Kým napríklad indexové fondy vlani zarobili priemerne vyše 20 %, tie garantované skončili všetky v mínuse a teda, nezarobili nám vôbec nič. 

Čo teda sporiteľovi vlastne garantujú?

“V 10-ročnom horizonte tam nebude mať človek menej, ako bola hodnota príspevku, teda garantuje mu istinu," uviedol Matej Varga, vedúci riadenia investícií DSS 365.LIFE. Kto chce viac, ako len pocit istoty, musí zariskovať. Riešením je zmena fondov, ktorú by mal urobiť každý, kto má relatívne ďaleko do penzie. “Relatívne znamená 10 a viac rokov," upresnil Matej Varga. “Čím starší človek je, tým by tam mal mať menší podiel," doplnil Pavel Škriniar. 

Ako na to, aby sme neprišli aj o to, čo sme si doteraz nasporili?

“Ja by som to na mieste sporiteľa urobil tak, že by som si nové príspevky už posielal priamo 100 % do akciového alebo indexového fondu," odkázal Matej Varga. Nasporenú časť majetku odborníci odporúčajú presúvať postupne v približne štyroch častiach v priebehu roka alebo dvoch. Stačí sa prihlásiť na svoj účet v DSS a tam urobiť zmeny. “Každá doterajšia kríza bola prekonaná, každé doterajšie maximum bolo pokorené. Z dlhodobého hľadiska, akciové trhy rastú rýchlejšie, ako dlhopisy," uzavrel Škriniar. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy