Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou môže spustiť ďalšiu vlnu zdražovania. Konflikt by mohol ohroziť zásoby ropy
Zdielať na

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou môže spustiť ďalšiu vlnu zdražovania. Konflikt by mohol ohroziť zásoby ropy

BRATISLAVA / Rastúce napätie medzi Ukrajinou a Ruskom môže spustiť ďalšiu vlnu zdražovania. Pre vojenský konflikt, prípadne ekonomické sankcie by mohlo z týchto krajín prúdiť menej ropy, zemného plynu i poľnohospodárskych plodín. Ich nedostatok by zasiahol celý globálny trh a v peňaženkách by sme to pocítili aj u nás na Slovensku.

Ukrajina i Rusko patria medzi kľúčových dodávateľov pšenice, kukurice i rôznych olejov na svetové trhy. Ich nedostatok by mohol vyhnať cenu potravín - vrátane chleba a pekárenských výrobkov - ešte vyššie, ako je to teraz. “To, čo momentálne vidíme, by mohol byť iba začiatku rastu inflácie," povedal ekonomický redaktor Trendu Ronald Ižip. 

Vojenský konflikt je úplne najhorší scenár a spôsobil by obrovské výpadky v dodávkach. To by znamenalo, že cena potravín - bez ohľadu na to, či sme sebestační alebo nie - by vzrástla úplne pre všetkých a nato by doplatilo aj Slovensko. “Potenciálne by inflácia mohla atakovať úroveň už aj 10 %," uviedol Ižip. 

Určite by k tomu prispeli aj diery v dodávkach energií. Ich zdražovanie sa preto nemusí ani zďaleka končiť a to nielen na čerpacích staniciach. Ceny pohonných látok už teraz atakujú historické maximá a prípadné obmedzenie dodávok ropy a plynu môže ich rast ešte viac podporiť. 

Hrozba rekordne vysokých cien je preto čoraz reálnejšia. “No ja dúfam, že nie, ale nebol by som prekvapený, keby sa to stalo," uviedol komoditný analytik Tomáš Mikulík. Cena čierneho zlata rastie aj preto, že ropa mala byť na ústupe, prestalo sa do nej investovať a súčasné kapacity nestíhajú pokryť záujem o ňu. 

“Môže nastať situácia, keď ten dopyt po rope bude vyšší ako produkcia a tá cena bude musieť tak vysoko stúpnuť, až kým sa ten dopyt neobmedzí," povedal Mikulík. V hre sú aj ďalšie komodity ako napríklad železo a oceľ. Okrem vojenskej konfrontácie je tu však ešte jedno riziko. 

“Mohli by prísť sankcie, ktoré by výrazne zvýšili tú cenu komodít, pretože by zabrzdili ruský export," uviedol Ižip. “Partneri v obchode sú vždy dvaja a pokiaľ jednému zamedzíme obchod, znamená to, že tratí aj ten druhý," povedal analytik Iness Martin Vlachynský. 

Ďalšia vlna zdražovania by sa určite neprejavila iba na energiách a poľnohospodárskych plodinách, no možno zasiahne aj populárne matriošky. No tak, ako pri nich, globálna ekonomika v sebe zvykne skrývať hneď viacero nástrah. Treba preto veriť, že diplomacia napokon zvíťazí nad svalmi. “Pre blízkeho suseda, akým je Slovensko, by to bol veľmi veľký problém," dodal Vlachynský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy