Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Po inflačnom bezvetrí sa rozfúkala cenová víchrica. Hore ide všetko. Potraviny, aj ceny energií
Zdielať na

Po inflačnom bezvetrí sa rozfúkala cenová víchrica. Hore ide všetko. Potraviny, aj ceny energií

BRATISLAVA / Pandémia a rastúca vlna zdražovania tento rok výrazne zasiahli domácnosti aj firmy. Obmedzenia v podnikaní a stále vyššie a vyššie ceny prinútili mnohých siahnuť až na dno finančných rezerv. No a vyhliadky na budúci rok nie sú o nič lepšie.

Po rokoch inflačného bezvetria sa v predchádzajúcich mesiacoch citeľne rozfúkalo a najväčšia cenová víchrica ešte len príde. "Keďže výraznejšie zdražujú práve potraviny a ceny energií, ten prievan v peňaženkách určite do určitej miery budeme mať," konštatovala analytička WOOD & COMPANY, Eva Sadovská. Nie každý ho však pocíti rovnako. Vetry zdražovania by totiž malo čiastočne zoslabiť najmä zvyšovanie miezd. 

"Zamestnanci by nemali mať taký veľký prievan v peňaženkách, ale ľudia, ktorí nemajú zamestnanie alebo nemajú pravidelný príjem, ten prievan môžu mať väčší," uviedol Martin Barto, poradca v oblasti finančného sektora. Dokedy bude tento severák fúkať je nateraz otázne. Mnohé bude závisieť najmä od cien energií, ktoré sú aktuálne na rekordných úrovniach. "Myslím si, že trošku sa tie ceny znormálnia. Na strane druhej, dovolím si tvrdiť, že môžeme zabudnúť na úroveň cien z rokov 2018 a 2019, keď tie energie boli fakt celkom lacné," vyjadril sa analytik INESS, Martin Vlachynský. 

"Zasiahne to prakticky každú domácnosť. Či už cez dodávku elektriny, teplo alebo zemný plyn. A tam sú to aj desiatky percent," uviedol analytik portálu Energieprevás.sk, Jozef Badida. "Je to riziko a, samozrejme, nie malé, že vysoká inflácia tu bude s nami dlhšie," vyjadril sa guvernér Národnej banky Slovenska, Peter Kažimír. Pomerne dlho sú tu s nami aj lacné úvery a vysoký dopyt po nehnuteľnostiach. Na tejto konštante by sa nemalo nič meniť. "Pravdepodobne na budúci rok už neuvidíme nižšie úrokové sadzby, ako sú dnes," povedal finančný expert OVB Allfinanz Slovensko, Marián Búlik. 

Dobrá správa pre dlžníkov je, že Národná banka Slovenska sa ich ani nechystá zvyšovať úroky a tak sa môžeme veselo ďalej zadlžovať. "V tomto roku sa ten trend otočil a opäť sme začali stúpať. Aktuálne je to 8 % a sme štvrtou najrýchlejšie sa zdlžujúcou krajinou z pohľadu tempa zadlžovania sa v Európskej únii," informoval riaditeľ Partners Investments, Maroš Ovčarik. Horšie je to však už s vkladmi. "Ak Slováci majú väčšinu úspor v bankách na účtoch s nulovým úrokom, inflácia im z nich výrazne ukrojí," vysvetlil finančný expert Marián Búlik. Pritom na bežných účtoch držíme vyše 24 miliárd eur. Tento rok vyhrali tí, ktorí investovali. "Pri akciách sa zhodnotenie v priebehu tohto roka pohybovalo od 20 do 30 % za jeden rok," doplnil informácie Maroš Ovčarik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy