Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Európsky parlament požaduje, aby sa vyplácanie eurofondov naviazalo na dodržiavanie zásad právneho štátu
Zdielať na

Európsky parlament požaduje, aby sa vyplácanie eurofondov naviazalo na dodržiavanie zásad právneho štátu

BRATISLAVA / Stále nevieme, aký bude rozpočet Európskej únie. Európsky parlament totiž požaduje, aby sa vyplácanie eurofondov naviazalo na dodržiavanie zásad právneho štátu. To znamená, aby sa v krajinách nestalo, že sa moc sústredí do rúk jedného človeka, alebo sa obmedzia právomoci súdov. Europoslanci ukazujú na Poľsko a Maďarsko.

Pokiaľ sa nejaká krajina chcela v minulosti dostať do Európskej únie, musela splniť množstvo podmienok a hodnotila sa aj úroveň demokracie. Lenže ak sa už raz stala členom, Brusel zároveň stratil na krajinu dovtedajšie páky.

“Konfliktný bod bude právny štát, nie len medzi parlamentom a radou,ale aj v rámci rady. Samozrejme Nemecko, Francúzsko, Holandsko, tie ostatné štáty sa budú snažiť nejaký typ podmienenosti zaviesť a samozrejme Poliaci a Maďari budú proti tomu protestovať,” uviedol europoslanec Michal Šimečka. Nikto totiž nepočítal s tým, že prijaté členské krajiny sa po niekoľkých rokoch môžu začať uberať nedemokratickým smerom. Európsky parlament tak dohodnutý rozpočet európskych lídrov neodobril a požaduje naviazanie čerpania európskych peňazí na dodržiavanie zásad právneho štátu. “To bola podmienka, naozaj v týchto dvoch krajinách sa zdá, že tie právne princípy nezávislých súdov, nezávislej akademickej obce a vôbec toho riadenia štátu sa upiera trošku takým autoritatívnym režimom, v Poľsku je to vypuklé v tých súdoch, v Maďarsku je to tak okolo Viktora Orbána,” rozpráva europoslanec Michal Wiezik. 
Rada ho bude musieť znova otvoriť a očakáva sa protest Maďarska a Poľska. Reálne tak hrozí, že v prípade nedohody sa bude pokračovať v rozpočtovom provizóriu predchádzajúceho roka. Dovtedy však jednotlivé krajiny majú za úlohu posielať veľké národné projekty na schválenie aj s popisom, ako sa budú miliardy eur míňať. "Slovensko patrí ku krajinám, kde eurofondy sú spájané s podvodmi v približne 20%. V porovnaní v podstate ďalšia krajina za nami má iba 3% pochybnosť. Slovensko má 20% pochybnosť čerpanie finančných zdrojov, eurofondov do projektov,” dodáva europoslanec Peter Pollák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy