Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministri schválili novelu štátneho rozpočtu na tento rok, deficit navýšili o viac ako deväť miliárd eur
Zdielať na

Ministri schválili novelu štátneho rozpočtu na tento rok, deficit navýšili o viac ako deväť miliárd eur

BRATISLAVA / Tohtoročný rozpočet bude napokon počítať so schodkom až takmer 12 miliárd eur. Kabinet totiž schválil návrh novely zákona o štátnom rozpočte na rok 2020, ktorá podľa ministerstva financií zohľadňuje negatívny vplyv pandémie, ale aj pôvodne nepokrytých výdavkov, na verejné financie.

Novelizovaný rozpočet tak bude predpokladať až o 9,2 miliardy eur vyšší deficit oproti predchádzajúcou vládou schválenej sume 2,8 miliardy eur. Ministri k novele zákona o štátnom rozpočte schválili aj návrh na skrátené legislatívne konanie. O návrhu by tak mal parlament rokovať v expresnom režime.

Celkové výdavky štátneho rozpočtu sa pritom v novele zvyšujú o takmer 7,8 miliardy eur, z čoho väčšinu v sume 4,9 miliardy eur tvoria výdavky priamo súvisiace s pandémiou nového koronavírusu.

Ide najmä o pokrytie dodatočných výdavkov Sociálnej poisťovne, rezortu práce, výpadku zdravotného poistenia, či dodatočných potrieb ďalších štátnych úradov vplyvom pandémie. Ďalších 2,9 miliardy eur predstavujú výdavky na zabezpečenie rozpočtovo nekrytých titulov. Na strane príjmov sa zase zohľadňuje hotovostný výpadok daňových aj nedaňových príjmov vplyvom koronakrízy o 1,4 miliardy eur.

Novela tak podľa rezortu financií reaguje na terajšiu situáciu vo verejných financiách po zohľadnení aktuálnej prognózy ministerstva, ktorá očakáva historicky najsilnejší prepad slovenskej ekonomiky. "Globálna pandémia stiahla v roku 2020 slovenskú ekonomiku do recesie. Očakávaný prepad HDP je na úrovni 9,8 %. Výkon ekonomiky klesne výrazne najmä v druhom štvrťroku, a to naprieč sektormi služieb, priemyslu a stavebníctva. HDP prepadne v roku 2020 nielen kvôli poklesu investícií a spomaleniu zahraničného dopytu, ale aj obmedzením domácej spotreby," uvádza ministerstvo v návrhu novely.

Podľa ministra financií Eduarda Hegera však tento návrh počíta aj s určitou rezervou a môže sa stať, že deficit bude napokon miernejší, ako spomínaných 12 miliárd eur. Dôvodom má byť to, aby v prípade ďalšieho zhoršenia situácie nemusela ísť vláda opäť s novelou zákona o štátnom rozpočte do parlamentu. "Robili sme všetko preto, aby sme zohľadnili rôzne scenáre, aj prípadnú druhú vlnu, aj keď veríme, že druhá vlna nenastane," povedal po stredajšom rokovaní vlády.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy