Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Odborník na sociálne siete Šebo: Ako sa vysporiadať s hoaxami na internete?
Zdielať na

Odborník na sociálne siete Šebo: Ako sa vysporiadať s hoaxami na internete?

BRATISLAVA / V súvislosti s koronakrízou sa nehovorí len o pandémii, ale aj o infodémii, teda o záplave nedôveryhodných informácií o koronavíruse. Pokračovať by sme mohli vysielačmi 5G a podobne. Viac o sociálnych sieťach a našom správaní na nich hovoril v Ranných novinách TV JOJ odborník na sociálne médiá a digitálny marketing Peter Šebo.

Je niekoľko znakov, ktoré by si ľudia mali všímať na informáciách, ktoré by chceli na internete ďalej zdielať. "To úplne prvé pravidlo je zistiť, kto tú správu vydal, pokiaľ to vydalo relevantné médium, ktoré má nejakú históriu, redakciu, tak je na 99 percent isté, že tá informácia je pravda. Pokiaľ je to server, o ktorom som nikdy v živote nepočul, prípadne má za sebou históriu poloprávd a nepravdivých správ, je opäť šanca, že ani táto práva nebude úplne pravdivá, a to napriek tomu, že zrovna píše informáciu hodiacu sa do môjho videnia sveta," vysvetľuje Šebo. 

Podľa Šeba sú motiváciou na šírenie hoaxov peniaze a moc. "Dezinformácie ovplyvňujú napríklad voľby a referendá v krajinách, alebo sa nás môžu snažiť tvorcovia takej správy doviezť k falošnému e-shopu, prípadne získať osobné údaje," dodáva ďalej. 

Ďalšou hrozbou internetu po hoaxoch sú nenávistné prejavy. Viac o tom si pozrite v rozhovore s Petrom Šebom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy