Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na Hrane: Sulík vylučuje zatváranie obchodov v nedeľu. Je to preňho zásadná otázka
Zdielať na

Na Hrane: Sulík vylučuje zatváranie obchodov v nedeľu. Je to preňho zásadná otázka

BRATISLAVA / Do štúdia politickej relácie TV JOJ NA HRANE sme si pozvali hostí ministra hospodárstva Richarda Sulíka a poslanca Smeru-SD a bývalého ministra financií Ladislava Kamenického. Vyspovedali sme ich na témy, ako opatrenia pre podnikateľov, živnostníkov,

Diskutovanou témou dnešnej koaličnej rady je dlhoočakávaná  pomoc s platbami nájmov. Do vysielania relácie Na hrane ešte stále poslanci diskutovali o návrhoch. Richard Sulík povedal, že tejto rady sa nezúčastnil premiér, čo ho mrzí. Odmietol však hašterenie. Minister práce Milan Krajniak navrhuje aby 50% z nájmov uhrádzal štát a  50% postupne nájomca.

Český model 

"Určite je dobrá tá časť, že štát preplatí či už 50 alebo 45% sumy nájmu. Ja osobne si myslím, že bolo by dobré, keby prispel aj prenajímateľ, to znamená, že  by bola tá dohoda napríklad taká, že niečo zníži prenajímateľ, niečo prispeje štát a tomu nájomcovi ostane naozaj iba veľmi nízka suma," vyslovil  Richard  Sulík, ktorý dodal,"čiže on by zaplatil 10% a ostatok si podelí štát s prenajímateľom." 

Exminister financií za Smer-SD Ladislav Kamenický, kritizoval, že pomoc podnikateľom prišla neskoro  a je zaťažená škrípaním medzi premiérom a ministrom hospodárstva. Vie si predstaviť návrh po vzore českého modelu: "Ja si viem predstaviť to opatrenie tak, ako to urobila Česká republika, kde 20% platí nájomca, 30% prenajímateľ a povedzme, že 50% by platil štát." Podľa Sulíka takýto  návrh predkladala aj jeho strana šesť týždňov dozadu na  koaličnej rade.

Napriek tomu, že šesť týždňov sa diskutuje téma pomoci nájomcov, Sulík odmieta komentovať situáciu vo vnútri koalície "Ja som nikdy nekomentoval výroky premiéra," dodáva. "Absentovalo mi tu, že tu nebol žiadny plán otvárania ekonomiky," uviedol Kamenický, načo minister hospodárstva kontroval "radšej koniec s hrôzou, ako hrôza bez konca,".

Exminister financií poznamenal, že takto dôležité rozhodnutia nemôžu robiť odborníci pričom sa zhodol s ministrom hospodárstva, ktorý poznamenal, že sa osobne nepozná so štábom epidemiológov. 

Český model po druhé a stávka o fľašu

Bývalý minister financií si myslí, že pomoc živnostníkom mala prísť po vzore ďalšieho českého modelu, ktorý plošne  rozdal 25 000 kč  (v prepočte okolo tisíc eur), každému.  Richard Sulík ho považuje za nesprávny pretože diskriminuje ostatné typy živností, napríklad masáže. Označil takýto návrh za “morálny hazard”. Pomoc živnostníkom mala byť pôvodne v objeme miliardy eur mesačne, pričom štát doposiaľ poskytol len 35 miliónov eur. "Je to veľmi zbyrokratizované," povedal Kamenický. "Tieto opatrenia urobila rakúska vláda, nemecká vláda, nielen česká a ja hovorím tak, že jasne adresná pomoc by bola lepšia, ale ak by sa spravila plošná pomoc, pomohli by sme veľa ľuďom." Richard Sulík tvrdí, že si nepamätá, žeby Smer-SD navrhoval nejaké opatrenia pred 6 týždňami. "Niekoľkokrát som sa v médiách o tom verejne vyjadroval," uviedol Kamenický načo mu Sulík ponúkol stávku. "Ja prijmem s vami stávku, že 6 týždňov dozadu také vyjadrenie nebude." Stávku podmienil fľašou červeného vína. 

Teplé rožky aj v nedeľu

Počas týchto dní sa otvorene medzi politikmi začalo diskutovať o uzatvorení obchodov  v nedeľu. Kladnýpostoj k zatváraniu má minister práce Milan Krajniak aj premiér Igor Matovič.  Richard Sulík je ale presvedčený, že takéto rozhodnutie nakoniec nepadne: "Viem že Igor  Matovič dodrží svoje slovo, ktoré mi dal." Tvrdí, že mu opakovane sľúbil, že po skončení krízovej situácie sa  obchody plnohodnotne otvoria aj v nedeľu a ich prípadné zatváranie  by to malo byť dobrovoľné.  “Nech zavrú,”  zareagoval.  Kamenický tvrdí, že ani  v strane SMER-SD neexistuje jednotný názor. "Samozrejme, že aj u nás v klube sú členovia konzervatívnejšieho razenia a sú zato aby obchody boli zatvorené v nedeľu."   

“To  čo  je pre  mňa najdoležitejšie a to  čo by mi prekážalo je, že by prestali platiť dohody. My sme sa jednoznačne dohodli, máme spísanu koaličnú zmluvu. Ja som zažil v roku 2010, že zrazu dohody neplatili a vieme ako to dopadlo. Preto som presvedčený o tom, že moji koaliční  partneri toto vnímajú rovnako a že tá dohoda je dôležitejšia," uviedol Sulík. Na otázku moderátora Michala Magušina, v čom spočíva tá dohoda,  odpovedal: "Keď má niekto zásadnú námietku  k návrhu, ktorý nie je obsahom programového vyhlásenia vlády, tak sa jednoducho nebude v ňom pokračovať a v tejto veci máme zásadnú námietku."

Návrat  do normálu?

Podľa finančného analytika Stanislava Pánisa je návrat ekonomiky do normálu možný v roku 2022 respektíve 2023. “Ak to bude do tých rokov bude dobrá správa," skonštatoval Sulík. Odhad je podľa Kamenického ťažké predpokladať. Spomenul aj  programové vyhlásenie vlády, ktoré počíta s vyrovnaným rozpočtom. Načo Sulík zareagoval, že je možné tento cieľ splniť,  keďže sa jedná o štrukturálny rozpočet. “Ja sa veľmi rád na to pozriem,  ak sa dožijete konca volebného obdobia,"  uzavrel Kamenický.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy