Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Scenáre uvoľňovania ekonomiky: Jeden má podobu otvárania prevádzok podľa okresov
Zdielať na

Scenáre uvoľňovania ekonomiky: Jeden má podobu otvárania prevádzok podľa okresov

BRATISLAVA / Zatvorená Bratislava a funkčné prevádzky na východe krajiny. Aj takúto podobu má jeden z návrhov, ako postupne uvoľňovať ekonomické opatrenia na Slovensku. Zelenú by mu mohli dať epidemiológovia na základe vývoja v jednotlivých okresoch. Rýchlosť ekonomického oživovania by sa tak podľa regiónov mohla líšiť.

Ak by tento návrh odobrili epidemiológovia, Slovensko by sa mohlo rozparcelovať na súčasných 79 okresov, ktoré by krízový štáb posudzoval individuálne. Tento raz s ním prišli samotní ekonómovia, ktorých motivoval najmä fakt, že pre jedno ohnisko by bola škoda brzdiť celé Slovensko.

"V tom prípade by sme nechceli, aby trpela celá krajina. To znamená pre pár okresov, aby nebolo odďaľované otvorenie ekonomiky pre celú krajinu," vyjadril sa riaditeľ Ineko Peter Goliaš.  "Ak by sa tomu okresu darilo, prechádzal by do ďalšieho štádia otvárania prevádzok, alebo uvoľňovania tých hygienických štandardov," vyhlásil premiér Igor Matovič. 

Viacerí odporcovia tejto myšlienky, vrátane predsedu parlamentu Borisa Kollára, zároveň argumentujú, že pri nerovnomernom otváraní ekonomiky hrozí cestovanie medzi okresmi za službami, ktoré inde chýbajú a tým aj riziko nákazy. "My si myslíme, že pri školách, škôlkach aj pri niektorých zariadeniach gastronómie to riziko nie je také veľké," poznamenal Goliaš. 

Súčasný plán uvoľňovania opatrení počíta so štyrmi fázami v dvojtýždňových intervaloch. Ak sa budú čísla a štatistiky naďalej vyvíjať pozitívne, ekonómovia navrhujú v niektorých prípadoch uvoľňovanie aj urýchliť. "Čím rýchlejšie to uvoľnenie príde, tým lepšie pre ekonomiku ako takú," dodal analytik J&T banky Stanislav Pánis. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy