Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matovič chce zo Slovenska ekonomického tigra. Vytvoril hospodársky krízový štáb
Zdielať na

Matovič chce zo Slovenska ekonomického tigra. Vytvoril hospodársky krízový štáb

BRATISLAVA / Igor Matovič a Eduard Heger chcú mať po ukončení krízy zo Slovenska opäť ekonomického tigra regiónu. Vyhlásili to po stretnutí hospodárskeho krízového štábu s poprednými ekonómami Slovenska. Takýto štáb pritom žiadali vytvoriť už zamestnávatelia pred troma týždňami. Prvé stretnutie sa však uskutočnilo paradoxne bez nich. Zamestnávatelia neskrývali sklamanie, že sa na pláne oživovania "tigra" nezúčastnili.

Zamestnávatelia na spoločnej tlačovej besede iniciovali vytvorenie krízového štábu ekonomického. Podľa ministra financií Eduarda Hegera by sa však kapacitne nezmestili za jeden stôl.  Zamestnávateľské zväzy by napriek tomu uvítali, keby na prvom veľkom stretnutí tohto druhu bol aj niekto, kto priamo dáva Slovákom prácu a pozná problematiku priamo z firiem.

"Veríme, že budeme ako iniciátori tejto myšlienky v ďalšom kroku prizvaní k činnosti hospodárskeho krízového štábu," hovorí tajomník RÚZ Martin Hošták. Vláda a ekonómovia im ale odkázali, že na nich nezabúdajú.

Premiér s ministrom financií a s ekonómami riešili, ako to bude s našou ekonomikou vyzerať nie len počas koronakrízy, ale najmä po nej. Podľa Hegera padali dobré návrhy o tom, ako otvoriť ekonomiku, aby boli zohľadnené všetky riziká. "Ak to neudržíme pri živote, už to nenakopneme," tvrdí Heger. 

Konkrétne dobré návrhy záchranného plánu sme sa ešte ale nedozvedeli. Na tlačovej besede nebol minister hospodárstva, ktorý sa však zúčastnil na stretnutí. Na svojom neskoršom brífingu k eurofondom vyhlásil, že so zamestnávateľmi sa stretáva kontinuálne a preto ich problémy vníma aj bez toho, žeby na vládnom stretnutí boli a že ekonómovia predsedovi vlády tlmočili to, čo firmy.

Napriek kritike má Matovič so Slovenskom po kríže veľké plány. "Chceme dať slovenskej ekonomike krídla," uviedol. "Chceme ekonomického tigra," dodal minister financií. 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy