Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Podnikatelia môžu o pomoc štátu žiadať elektronicky. Zisťovali sme, ako systém funguje
Zdielať na

Podnikatelia môžu o pomoc štátu žiadať elektronicky. Zisťovali sme, ako systém funguje

BRATISLAVA / S úderom dvanástej mala v pondelok odštartovať pomoc pre podnikateľov a živnostníkov, ktorí museli zavrieť svoje prevádzky. O pomoc od štátu môžu žiadať elektronicky. Očakáva sa veľký nápor a tak sme zisťovali, či a ako to funguje.

Od pondelka budú môcť zamestnávatelia požiadať o príspevky na podporu udržania pracovných miest. Zároveň nadobudol účinnosť aj vládny návrh, ktorým sa zmenil Zákonník práce. Potvrdil to aj Štěpán Štarha z advokátskej kancelárie Havel & Partners. 

Príspevky na podporu zamestnanosti sú rozdelené do dvoch častí. Do 1. skupiny patria zamestnávatelia ktorí z dôvodu mimoriadnej situácie na základe Opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR museli uzavrieť svoje prevádzky. 

Zamestnávatelia v 1. skupine budú mať možnosť požiadať o príspevok od 6. 4. 2020, 12:00 hod. Maximálna celková výška príspevku pre jedného žiadateľa je 800 000 eur na celé obdobie realizácie projektu.

Do 2. skupiny patria zamestnávatelia, ktorí nemuseli uzatvoriť svoje prevádzky na základe Opatrení UVZ SR, ale došlo u nich k poklesu tržieb najmenej o 20% a viac. Zamestnávatelia v tejto 2. skupine by mali mať možnosť požiadať o príspevok o 2 dni neskôr, a to od 8. 4. 2020.

Pokiaľ ide o výšku príspevku, zamestnávatelia v 1. skupine, budú mať nárok na príspevok na jedného zamestnanca vo výške vyplatenej náhrady mzdy za čas prekážok v práci, najviac vo výške 80% priemerného zárobku, pričom maximálne 1 100 eur na zamestnanca.

Zamestnávateľ v 2. skupine bude mať nárok na príspevok na jedného zamestnanca vo výške vyplatenej náhrady mzdy za čas prekážok v práci, najviac vo výške 80% priemerného zárobku, pričom maximálna suma bude určená podľa poklesu tržby v jednotlivých mesiacoch. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy