Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Veľkým zamestnávateľom došla trpezlivosť, na ústa si servítku nekladú. Matovičovi odkazujú toto
Zdielať na

Veľkým zamestnávateľom došla trpezlivosť, na ústa si servítku nekladú. Matovičovi odkazujú toto

BRATISLAVA / Do štátneho rozpočtu odvádzame na daniach najviac a vláda na nás kašle! Hovoria veľkí zamestnávatelia, ktorým došla trpezlivosť a prestali si dávať servítku pred ústa. Na vládu Igora Matoviča sa to od veľkých zamestnávateľov valí z každej strany a odkazujú mu, že ak ich skutočne nechá padnúť, tento štát nebude mať kto financovať.

Mnohé veľké spoločnosti v podstate iba počítajú dni, koľko ešte vydržia. Či budú musieť prepúšťať, alebo čakať na pomoc od vlády. "Celé roky boli práve najväčší zamestnávatelia hlavnými prispievateľmi do štátneho rozpočtu prostredníctvom daní a dneska sa k nim vláda chce zachovať macošsky, otáča sa im chrbom a nechce im pomôcť ako malým podnikateľom alebo živnostníkom. Ja tomu nerozumiem, je to neférové, ak im vláda okamžite nepomôže, v budúcnosti nebude mať od koho vyberať dane do štátneho rozpočtu," vyjadril sa Stanislav Pánis, analytik  JT banky, burzový maklér.

Na Slovensku máme 656 veľkých podnikov z celkového počtu viac ako 200 tisíc. A práve tento zlomok z nich odvádza na daniach viac ako 43% zo všetkých daní príjmov právnických osôb. 

"Veľké podniky zatiaľ nedostali žiadnu pomoc od štátu. Vo všetkých okolitých krajinách pripravili schémy štátnej pomoci a štátnu pomoc, ktorá sa vzťahuje aj na veľké podniky. Je tomu tak v Rakúsku, v Nemecku, v Českej republike," povedal Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klub 500. 

Iba pre porovnanie, kým susedné krajiny upokojujú veľkých zamestnávateľov a hovoria o pomoci v stovkách miliárd EUR, na Slovensku je to zatiaľ iba zlomok.

"A ja som sa chcel spýtať ako. Sú jedni zamestnanci horší ako tí druhí? My takto zamestnancov nedelíme. Rozlišujeme ich možno na šikovných, nešikovných, dobrých a zlých, ale iné delenia nepoznáme. To naozaj chceme takto rozdeľovať ľudí a podnecovať k tomu, aby sme postavili zamestnancov proti sebe?,"upozornil a vyzval Alexej Beljajev, asociácia priemyselných zväzov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy