Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hrozí kolaps ekonomiky? NBS je optimistická, zamestnávatelia majú obavy
Zdielať na

Hrozí kolaps ekonomiky? NBS je optimistická, zamestnávatelia majú obavy

SLOVENSKO / Ekonomická katastrofa v akej sme sa ocitli naberá na sile. Hrozí kolaps ekonomiky, prepúšťania tisícov. Všetci sa preto pýtajú, kedy by to mohlo skončiť. Názory sa rozchádzajú a nikto nemá vešteckú guľu. Zamestnávatelia však hovoria, ak bude vláda konať tak dlhšie ako treba.

Ekonomický prepad spôsobený koronakrízou prišiel rýchlejšie ako pri poslednej veľkej hospodárskej kríze, ktorá začala pádom Lemahn Brothers na jeseň 2008. Spamätávať z nej sme sa začali až v roku 2015. Vešteckú guľu vtedy nemal nikto, rovnako ako dnes. Aj Národná banka Slovenska má len tri scenáre, ani nie predpovede. Podľa jej guvernéra je však dobré, že táto kríza nemá ekonomický základ. "Táto kríza, tak ako rýchlo prišla mohla by aj rýchlo odísť to znamená, že má dočasný charakter," dodal Kažimír.

Podľa NBS by sme tak mali byť z časti naspäť v normálnom ekonomickom živote koncom roka a naplno v budúcom. Čiernejšie to vidia veľkí zamestnávatelia, ktorí všetci zažili vo svojich podnikoch poslednú krízu. Podľa šéfa Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, Petra Mihóka, reštartovanie európskej ekonomiky bude trvať veľmi dlho.

Zamestnávatelia už vyše týždeň tvrdia, že slovenská vláda koná inak ako v okolitých štátoch. Oživenie bude preto u nás zložitejšie a stratíme tak konkurencieschopnosť. "A my si trhneme nohou, kto bude napĺňať rozpočet?" pýta sa predseda klubu 500 Vladimír Soták.  Zamestnávateľov naposledy vydesilo vyhlásenie premiéra o vypnutí krajiny - blackoute. Je to podľa nich ekonomická samovražda a škoda. Pri správnej súčinnosti tripartity by to podľa nich mohlo dopadnúť inak. "Vyhrá ten, kto bude nato pripravený."

Konfederácia odborových zväzov kritizuje vládu. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy