Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Podnikatelia a analytici kritizujú vládu. Pre ich záchranu vraj neurobila zatiaľ nič
Zdielať na

Podnikatelia a analytici kritizujú vládu. Pre ich záchranu vraj neurobila zatiaľ nič

SLOVENSKO/EÚ / Na slovenskú vládu sa zo strany podnikateľov a analytikov valí kritika. Pre záchranu našej ekonomiky vraj robí mizerne málo. Kým ostatné krajiny už naštartovali balíky za stovky miliárd EUR, tá naša zatiaľ nič zásadné pre záchranu slovenských podnikov nepriniesla.

Pokiaľ sa nezachránia pracovné miesta tých, ktorí kvôli koronavírusu musia byť doma, budeme tu mať ešte horšiu krízu ako v roku 2008.

“Končiaca slovenská vláda zatiaľ len prešľalpovala na mieste, vajatala, váhala, oznámila nejakých 13 opatrení, avšak pomerne nekonkrétnych a už teraz je zrejmé a jasné, že tieto opatrenia budú nedostatočné," vraví analytik Stanislav Pánis. 

Mnohí dodávatelia, ale aj výrobcovia, ako napríklad nábytkári už teraz dokonca zatvárajú fabriky. Maloobchodné predajne v celej Únii sú zavreté a niet pre koho vyrábať. "Sú odvetvia, ktoré sú vyslovene na kolenách, keď zoberieme tie odvetvia prvého kontaktu, ako reštauračné zariadenia, obchody s priemyselným tovarom," tvrdí výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Grebor . 

V porovnaní s inými krajinami sme podľa odborníkov urobili pre ekonomiku mizerne málo. A kým mnohé krajiny zavádzajú historickú pomoc podnikateľom a obyvateľom za miliardy EUR, Slovensko podľa odborníkov urobilo iba pár nekonkretných opatrení. Tiež jej vyčítajú, že sme viac nešetrili. “Mohli sme mať oveľa viac peňazí, keby sme boli v minulách rokoch štyroch, alebo aj dvanástich, znižovali dlh rýchlejšie," dodal ekonóm a europoslanec Eugen Jurzyca. 

“Odchádzajúca vláda okrem snahy o riešenie krízy, pre ekonomiku neurobila vôbec nič, o to ťažšie to bude mať nová vláda, pred ktorou je výzva urobiť ekonomické opatrenia," myslí si ekonóm a europoslanec Ivan Štefanec. Na druhej strane v rámci zdravotných opatrení sme oveľa ďalej ako mnohé európskej krajiny, avšak popri tom všetkom ide ekonomika na vedľajšiu koľaj, čo kritizujú odborníci

“Koľko peňazí teda je potrebných naliať do slovenskej ekonomiky, aby sa ju podarilo zachovať a udržať. - Úplne ideálne by bolo, aby vláda konala v predstihu a aby nechatala psa takpovediac za chvost, to znamená hodnotu 10 miliárd EUR," dodal Pánis. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy