Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Česká koruna posilnila. Nenahráva to nášmu pracovnému trhu a ani turistike Slovákov u západných susedov
Zdielať na

Česká koruna posilnila. Nenahráva to nášmu pracovnému trhu a ani turistike Slovákov u západných susedov

PRAHA / Posilnenie českej koruny môže potešiť aj Slovákov. Pravda len tých, ktorí pracujú v Česku a doma si české koruny vymenia za eurá. Táto situácia nenahráva naopak nášmu pracovnému trhu. Česká národná banka tak ide opačným smerom ako európska vo Frankfurte, pod ktorú spadá aj Slovensko.

Česká národná banka prekvapila. Po dlhej a búrlivej debate štyria zo siedmych jej členov zdvihli ruky za vyššie úrokové sadzby. "Hlavným dôvodom bola domáca situácia, to znamená zdražovanie v Českej republike," uviedla Katarína Muchová, analytička Slovenskej sporiteľne. "Tie domáce infláciové tlaky sa nakoniec ukazujú byť omnoho silnejšie, perzistentnejšie, než sme si pôvodne mysleli," povedal Jiří Rusnok, guvernér ČNB.

To v momente spôsobilo, že kurz českej koruny posilnil najviac od decembra 2017 a prvýkrát za sedem rokov sa dostal pod 25 korún za euro. Zlomila sa tak psychologická hranica. Silnejšia koruna poteší najmä Slovákov, ktorí robia za riekou Moravou a vracajú sa domov. "Za české koruny si budú môcť kúpiť viac eur, a teda akoby zbohatli," vyjadril sa Stanislav Pánis, analytik J&T banky. "Na druhej strane pre turistov, ktorí chcú ísť zo Slovenska do Českej republiky to znamené zdražovanie," doplnila Katarína Muchová. 

Praha tak ide opačným smerom ako Európska centrálna banka, ktorá ešte na jeseň spustila ekonomické stimuly. Slovensko na rozdiel od Česka a krajín mimo eurozóny takúto voľnosť v rozhodovaní nemá a spadá pod Európsku centrálnu banku, čo má svoje výhody aj nevýhody. Infláciu máme teraz podobnú ako Česi, musíme sa ale riadiť nejakým európskym modelom, ktorí je šitý skôr na slabé štáty na juhu.

Česká národná banka sa rozhodla uvoľniť tlaky na oslabovanie koruny, ktoré prijala ešte v roku 2013 v pokrízových časoch. "Rada ČNB rozhodla o ukončení svojho intervenčného záväzku České národní banky," vyhlásil v tom čase Jiří Rusnok.

Vtedy sa tiež potešili všetci ktorí pracovali v Česu, naopak je to vždy zlá správa pre náš pracovný trh, ľudia majú totiž väčšiu motiváciu robiť u našich susedov a nie doma. Analytici však nečakajú, že by česká koruna extrémne posilňovala aj ďalej. "Ak sa udrží pod hranicou 25 eur na konci roka, tak to už budeme považovať za úspech," dodal Stanislav Pánis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy