Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Haldy stavebného odpadu. Zúfalý majiteľ má na pozemku čiernu skládku
Zdielať na

Haldy stavebného odpadu. Zúfalý majiteľ má na pozemku čiernu skládku

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Pred štyrmi rokmi patril Spišskej Novej Vsi titul najkrajšieho mesta Slovenska. Dnes jej okraj "zdobí" rozsiahla skládka stavebného odpadu, ktorý založil a rozšíril zatiaľ neznámy páchateľ.

Na pozemku v priebehu pár dní pribudlo asi 40 nákladiakov stavebného odpadu. Zúfalý je z toho aj sám majiteľ pozemku. Štefan si pod cestou buduje dom. Príjazdovú cestu však lemujú mantinely stavebného odpadu. Muž tvrdí, že si navozil iba zeminu a kamene. "Na obsypanie základov. Ale keď som tu nebol, nanosili mi tu tehly, kvádre. No a neviem kto," uviedol majiteľ pozemku Štefan Bigoš. 

Odpad pochádza zrejme zo súkromných stavebných úprav ktoré sa diali v meste. Niekto tak nezaplatil za likvidáciu odpadu na smetisku, či v zbernom dvore. Zrejme považovali navozenú zeminu za začiatok čiernej skládky a tak sa iba pridali. "Posledné fúry, čo vysypali až do štvrť cesty, tak som ručne vyhádzať preč, žeby sa niečo nestalo," povedal Štefan Bigoš.

Na tento problém sme upozornili vedenie mesta, aj kompetentné úrady či políciu. Všetky orgány sa dali do práce so získavaním podkladov k prípadu čiernej skládky stavebného odpadu. "Vami uvedenú vec už spišskonovoveskí policajti preverujú v zmysle Trestného zákona ako podozrenie z prečinu neoprávneného nakladania s odpadmi a po páchateľovi tohto skutku intenzívne pátrajú," informovala Lenka Ivanová, hovorkyňa KR PZ Košice. 

Policajti prosia o pomoc aj verejnosť. Ak majú akékoľvek informácie o tomto prípade, aby ich kontaktovali. "Trestný zákon za takéto konanie ustanovuje základnú trestnú sadzbu až dva roky, no podľa výšky spôsobenej škody, resp. následkov konania páchateľa to môže byť až osem rokov," doplnila Lenka Ivanová.

"Na základe vášho upozornenia som nechal veci preveriť. Zistili sme pôvodcu vzniku tejto skládky. A dnešným dňom bude vyzvaný na okamžité odstránenie tejto skládky," tvrdí vedenie mesta. Majiteľ pozemku tvrdí že sa s odpadom sám vysporiada. Vraj sa mu aj táto suť zíde pri terénnych úpravách pozemku a okolia novostavby domu. "Zavolal som si teraz bager, že to odbagrujeme preč. idem to spratať hej, a tú zem potrebujem na obsypanie základov," dodal Štefan Bigoš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy