Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zneužívaním eurofondov sa zaoberal Europarlament
Zdielať na

Zneužívaním eurofondov sa zaoberal Europarlament

ŠTRASBURG / Europarlament sa v utorok zaoberal zneužívaním eurofondov v poľnohospodárstve. V tejto súvislosti sa spomínalo Česko, Maďarsko a žiaľ aj Slovensko. Europoslanci uvítali rozsiahly audit eurokomisie, zároveň sa jej ale pýtali aké chce podniknúť kroky, aby sa to už nedialo, alebo aspoň minimalizovalo.

Pri zneužívaní poľnohospodárskych a kohéznych prostriedkov z EÚ sa žiaľ priamo spomína aj Slovensko. A všetci dobre vieme prečo. Europoslanec Ivam Štefanec uviedol, že " Slovensko už muselo vrátiť takmer 6 miliónov eur. Je tam obvinená stovka osôb." Euro poslanci sa v Štrasburgu pýtal, čo chce komisia do budúcnosti robiť pre to, aby sa v budúcnosti takéto prípady eliminovali. Agrokšefty nie sú v únii otázkou len minulých rokov. Podľa Jurzycu sú " dotácie do pôdohospodárstva sú ale že dekády dlhý problém. "

Veľký problém okrem Slovenska má najmä Česko, teda nie ako tak samotná krajina, ale ako jej premiér pôvodom Slovák Andrej Babiš. "Kto vlastne má benefit z európskych prostriedkov, nemôže tieto európske prostriedky riadiť, " uviedol Tomáš Zdechovský.

Celý tento biznis v niektorých krajinách vrátane Slovenska, žiaľ nadobudol pri predkladaní ponúk vrámci verejného obstarávania poloilegálnu až ilegálnu formou. 

"Do sveta oligarchov sa dostala aj Juhovýchodná Europa. Títo oligarchovia vlastne žijú na najnešťastnejšom území  EÚ. Treba zaviezť transparentnosť, aby sme ich už nekŕmili," uvádza Robert Hajšel.

Zneužívanie eurofondov podkopáva dôveru ľudí voči európskym inštitúciam. Europoslanci tak žiadajú o prijatie opatrení, ktoré by posilnili ochranu európskych prostriedkov, aby peniaze nekončili u skorumpovaných politikov a oligarchov, ale u farmárov. 

" Aby európske orgány, a pri tejto príležitosti aj výbor pre kontrolu rozpočtu, naozaj dohliadali, ako sa prostriedky EÚ, lebo sú to peniaze našich daňových poplatníkov využívajú. " 

Ivan Štefanec si v tomto veľa sľubuje  od európskeho prokurátora, ten začne úradovať od konca budúceho roka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy