Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Únia má v zálohe peniaze pre krízový scenár. Dopady brexitu zmierni špeciálny fond
Zdielať na

Únia má v zálohe peniaze pre krízový scenár. Dopady brexitu zmierni špeciálny fond

ŠTRASBURG / Milióny ľudí a skoro stotisíc Slovákov by mohlo mať veľký problém, keby prišlo k tvrdému brexitu. Zo dňa na deň by sa totiž zo Spojeného kráľovstva stala tretia krajina bez pracovných, colných výhod a voľného obchodu. Europarlament chce znížiť dopady takéhoto odchodu v podobe podporného fondu. Ľudsky povedané - únia má v zálohe peniaze pre krízový scenár.

Postoj Európskej únie je jasný - tvrdý brexit nechce. "Navždy budem ľutovať rozhodnutie Spojeného kráľovstva opustiť úniu," reagoval predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. 

Väčšina štátov je za ďalší odklad. Niektoré krajiny ale avizovali, že tento zámer nepodporia. Až tri milióny ľudí z Európskej únie a z toho asi osemdesiattisíc Slovákov pracuje vo Veľkej Británii. Ak by došlo ku tvrdému brexitu, mali by problém. 

Mnohé firmy by tvrdý brexit nemuseli ustáť 

Z krajiny by sa tak zo dňa na deň stala tretia krajina a to by mnohé firmy nemuseli ustáť. "Mohlo by dôjsť k prepúšťaniu zamestnancov zo štátov Európskej únie a na toto sa treba pripraviť," zdôrazňuje europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová z frakcie Európskych reformistov a konzervatívcov. 

Európska únia na tento účel zriadila Európsky globalizačný fond. Zaujímavé je, že vznikol ešte v roku 2006, teda ešte pred veľkou krízou.

"Fond je výhodný v tom, že 60% je hradených z európskeho rozpočtu, 40% si hradia členské štáty, takž eby to mohol byť nástroj, ktorý by veľmi pomohol, aj keď všetci dúfame, že k brexitu bez dohody nedôjde," konštatuje europoslankyňa Monika Beňová z Aliancie socialistov a demokratov. 

Fond by mohli využiť aj viaceré slovenské firmy 

Peniaze z fondu už využili viaceré firmy vo Švédsku, Francúzsku, ale ja inde. Zatiaľ žiadna slovenská, a to aj napriek tomu, že naše podniky po 2009 výrazne postihla kríza. Financie z neho sa dajú využiť na rekvalifikáciu zamestnancov či na naštartovanie vlastného podnikania. 

"Šesť percent nášho exportu ide do Veľkej Británie, myslíme nielen na Slovákov, ktorí žijú a pracujú vo Veľkej Británii, ale aj tých, ktorí žijú a pracujú na Slovensku a mohli by byť brexitom postihnutí," poznamenal europoslanec Ivan Štefanec z frakcie Európskej ľudovej strany. 

Napriek tomu, že tvrdý brexit neočakáva nikto, mať poistku sa oplatí. "Všetci si uvedomujeme, že stále je tu to riziko tvrdého brexitu," potvrdzuje Nicholsonová. "Naozaj, všetko sa môže stať, vidíme ten chaos v Británii," dodáva Štefanec. 

Vo vzduchu visí ďalšia ekonomická kríza. Treba sa báť o dôchodky? Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy