Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Netradičná zbierka pomôže ľuďom bez domova. Prešovskí dobrovoľníci reagujú na blížiacu sa zimu
Zdielať na

Netradičná zbierka pomôže ľuďom bez domova. Prešovskí dobrovoľníci reagujú na blížiacu sa zimu

PREŠOV / Vonku máme zatiaľ príjemnú teplú jeseň. No už na budúci týždeň sa to má zmeniť. Príde ochladenie. V noci nás čakajú mínusové teploty, ktoré sú varovaním najmä pre ľudí bez strechy nad hlavou. Prešovskí dobrovoľníci sa aj pred touto zimou pustili do ponožkovej zbierky pre bezdomovcov.

Pán Emil je na ulici už 19 rokov, preto veľmi dobre vie, čo je to zima. No ako hovorí, najťažšie to majú takzvaní začiatočníci.

Emil už zažil aj smrť kamarátov, ktorí zamrzli. Za tých 19 rokov videl nejeden ľudský osud. Nie každý sa s tým vyrovná. Najhorší je ten prvý rok. "Leto ešte prežijú, ale horšie potom," poznamenal Prešovčan bez domova Emil. 

"Ja si to neviem predstaviť, preto som rada, že takto pomáhame," hovorí Nikola, žiačka ZŠ Ľubotice. "ZŠ Ľubotice sa zapája do každej našej aktivity aj tie ponožky, oni sú rekordmani," potvrdila Viera Viki Potášová z OZ Podaj Ďalej. 

"Aj my sa zapojili, 480 párov, skoro každý žiak doniesol ponožky," dodala zástupkyňa riaditeľa ZŠ Ľubotice Nicole Rubisová. "Ponožky sú základ, ale ja si to zo 64 eur nemôžem dovoliť," vysvetľuje bezdomovec Rastislav. 

Málokto si uvedomí, ale ľuďom bez domova na autobus nevychádza a tak veľa chodia pešo. Na to, aby dostali pravidelné dávky, musia odrobiť aj niečo v rámci verejnoprospešných prác. Denne sú to aj kilometre, ktoré nachodia.

"Ja denne asi takých 15, 20 kilometrov každý deň," zhodnotil Rastislav. "Poniektorí, ktorí robia v mojom rajóne, tak chodia doslova bosí," tvrdí koordinátor menších obecných služieb Gejza Ščuka. 

 "Tie ponožky znamenajú strašne veľa, možno aj otázka prežitia," myslí si poslankyňa mesta Prešov Janette Langová. "Podmienka je, že zbierame iba nové. Aspoň raz v roku dajme ľuďom bez domova dačo také, čo je ich a je to nové," odkazuje Potášová. 

Tragická smrť slovenskej dobrovoľníčky v Tanzánii. Vybrala sa tam pred ôsmimi rokmi a s veľkými plánmi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy