Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obchodná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou sa vyostruje
Zdielať na

Obchodná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou sa vyostruje

WASHINGTON/SVET / Obchodná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou sa zostruje. Obe krajiny na seba uvalili dodatočné clá na dovoz výrobkov a zvýšili tak napätie na poli globálnej ekonomiky. Ďalší cieľ na muške amerického prezidenta môže byť Európska únia, ktorej sa vyhráža okrem iného zavedením vyšších ciel na automobily.

Tento krok by však mohol byť pre Spojené štáty taký príjemný ako strčiť ruku do úľa. "By to malo katastrofické následky pre americkú ekonomiku," uviedol Ronald Ižip ekonomický redaktor. 

​Prekáračky s Čínou síce až také nebezpečné nie sú, napriek tomu môžu prispieť k posilneniu recesie. "Máme s Čínou malú škriepku a preto sme na ňu uvalili vyššie clá. Nejaké zaviedli aj oni, ale my viac," prezentuje americký prezident Donald Trump. 

"Tento krok povedie k väčšej nestabilite vo svete a zneistí celý ekonomický systém a medzinárodné záujmy," dodala expertka na medzinárodné vzťahy Maryem Brahimi. 

Američania viedli už niekoľko obchodných vojen a neváhajú sa do nich zapojiť vždy, keď sú ohrozené ich záujmy. Či už to bolo počas Veľkej hospodárskej krízy v roku 1930, s Francúzskom a Nemeckom o 33 rokov neskôr, s Japonskom v roku 1981 a neskôr pribúdali ďalšie. Príčinou boli nielen automobily, elektronika a drevo, ale napríklad aj cestoviny, citróny a dajme tomu aj banány.

Kým v prípade Číny je cieľom oslabiť rastúci vplyv Pekingu, vojna s Európou by bola predsa len výnimočná. "Nikdy nešlo o obchodnú vojnu medzi najväčšími ekonomickými celkami na svete," vraví Ižip. 

Prezident očividne nestráca podnikateľského ducha a pre blaho Ameriky sa neštíti otvoriť ani dávno zabudnuté kauzy. Najnovšie si totiž začal brúsiť zuby na Grónsko, ktoré je súčasťou Dánska.

"Už Harry Truman prišiel s nápadom kúpiť tento ostrov a hovorí sa o tom od začiatku minulého storočia. Myslím si, že je to dobrý nápad, lebo Dánsko na ňom každoročne stráca 700 miliónov dolárov," vraví Trump. Pobúrenie Kodane sa dalo čakať. Trumpove pohnútky sú však jasné.

"Nejde len o strategické suroviny, ktoré Grónsko má, ale aj o strategickú polohu," vraví Ižip. Treba len veriť, že ho šéf Bieleho domu nebude chcieť až príliš.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy