Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Koniec obchodnej vojny medzi USA a Čínou? Trump oznámil, že nezavedie ďalšie clá
Zdielať na

Koniec obchodnej vojny medzi USA a Čínou? Trump oznámil, že nezavedie ďalšie clá

Archívna reportáž

Trump sa na samite G20 stretol s ruským prezidentom Putinom.

ÓSAKA / Americký prezident Donald Trump a prezident Čínskej ľudovej republiky Si Ťin-pching sa dohodli, že obnovia jednania o obchodnej dohode medzi USA a Čínou. Dohoda má vyriešiť colnú vojnu, pričom Biely dom nateraz nechystá zaviesť žiadne clá na dovoz čínskych tovarov.

Donald Trump označil ich stretnutie za vynikajúce, obe krajiny sú podľa neho teraz na dobrej ceste. Biely dom po rokovaní Trumpa so  Si Ťin-pchingom oznámil, že ďalšie clá na čínske tovary nezavedie. Podľa šéfa Bieleho domu začne Čína kupovať viac amerických poľnohospodárskych produktov.  

Colná vojna medzi USA a Čínou sa naplno začala minulý rok v marci, kvôli sporu trpí svetová ekonomika aj finančné trhy. Spoločné rozhovory, ktorých výsledkom mala byť obchodná dohoda, stroskotali v máji. Teraz by ale mohlo byť všetko inak. 

Clá, ktoré Trump plánoval zaviesť na  čínske tovary by sa týkali tovaru, ktorého ročný dovoz presahuje 300 miliard dolárov. Podľa čínskej štátnej agentúry Nová Čína sa prezidenti dohodli na "obnovení obchodných rozhovorov medzi oboma krajinami na základe rovnosti a vzájomného rešpektu." 

Washington viní Čínu z rady nekalých obchodných praktík, ktoré podľa neho poškodzujú americké podniky. "Návrat k jednaniu je dobrou správou pre podnikateľskú komunitu," uviedol Jacob Parker z americko-čínskej obchodnej rady USCBC. "Teraz začína tvrdá práca na hľadanie konsenzu v najobtiažnejších otázkach," dodal. 

V rámci obchodnej vojny už Washington zaviedol clá na čínske tovary, ktorých ročný dovoz do USA dosahuje asi 250 miliard dolárov. Čína odpovedala na to odvetnými clami na dovoz z USA v ročnej hodnote 110 miliard dolárov. Pokiaľ by Spojené štáty zaviedli aj ďalšie clá, ako Trump doteraz avizoval, bol by clom zaťažený celý dovoz z Číny do USA. 

"Hoci je obnovenie obchodných rozhovorov medzi USA a Čínou vítané, už zavedené clá svetovú ekonomiku brzdia. Nevyriešené záležitosti so sebou do budúcna nesú vysokú mieru neistoty," poznamenala šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová po skončení samitu G20. 

Trump dal zároveň najavo, že pokiaľ dosiahne s Pekingom spravodlivú dohodu, pôjde o historický úspech. Stretnutie prezidentov trvalo približne 80 minút a konalo sa na okraji samitu G20. 

Trump čelí obvineniu zo znásilnenia. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy