Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Do obehu sa dostávajú nové bankovky. Prinesú nové ochranné prvky
Zdielať na

Do obehu sa dostávajú nové bankovky. Prinesú nové ochranné prvky

BRATISLAVA / Atraktívnejší dizajn, vyššia bezpečnosť a najmä ochrana pred falšovateľmi. Už v utorok sa do obehu dostane nová 100-eurová a 200-eurová bankovka. Do peňaženiek nám prinesú moderné prvky, keďže už čoskoro plne nahradia hodnotnejšiu 500-eurovku.

Bankovkou s najväčšou hodnotou sa tak stane 200 eurovka, ktorá nahradí päťstovku. Niet divu, veď väčšina Európanov s ňou nikdy neprišla do styku.

Euro, napriek tomu, patrí medzi najobľúbenejšie a najrozšírenejšie meny vo svete. Svedčí o tom aj počet bankoviek, ktorých je v obehu viac ako 21 miliárd. Žiaľ, medzi nim aj niekoľko státisícov falzifikátov, najčastejšie 50 euroviek. "Druhou najfalšovanejšou je 20 eurovka spolu so stovkou," povedal expert prípravy a ochrany platidiel Dušan Rojek.

V rebríčku popularity, či frekvencie používania sa 100 eurovka nachádza na prvom mieste. Viacero nových ochranných prvkov však určite nepoteší najmä podvodníkov. "Prvým je satelitný hologram a druhý ochranný prvok je smaragdové číslo," vymenováva Rojek. "Výška bankovky má v súčasnosti 77 milimetrov, predtým mala až 82. Tá výška sa mení kvôli lepšej manipulácii," dodáva Rojek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy