Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Meteorologička Jarošová: Dlhodobým predpovediam neverte, najpresnejšie sú trojdňové
Zdielať na

Meteorologička Jarošová: Dlhodobým predpovediam neverte, najpresnejšie sú trojdňové

BRATISLAVA / Pomaly sa nám končí máj a z pohľadu počasia sme si zažili všeličo. Teplo a sucho a potom zrazu intenzívne dažde, vysokú spodnú vodu a v severných regiónoch aj lokálne povodne. Laikom sa zdá, že namiesto bláznivého apríla, sme tu mali bláznivý máj. Či je to naozaj tak – to prezradí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Májové počasie môžeme podľa meteorologičky Najlepšieho počasia Miriam Jarošovej vnímať v dvoch pohľadoch. "Ak by sme sa na počasie pozerali z klimatologického hľadiska, tak po dlhom čase budeme mať mesiac, ktorý nebol teplotne nadnormálny, nebol extrémne teplý, dokonca, konečne je tu máj, ktorý bol teplotne podnormálny," hovorí Jarošová. 

Stále hovoríme o tom, že máme globálne otepľovanie, že sa deje nejaká klimatická zmena. "Tento jeden mesiac, ktorý tu máme, ktorý bol taký, aký by mal byť, že by niečo v pohľad ne globálne otepľovanie zmenil," pokračuje meteorologička. Doteraz žiaden mesiac nesplnil 100-percentnú predpoveď, čo sa týka zrážok. "Vo februári padlo 62 percent zrážok, marec mal 80 percent zrážok, ktoré by mal mať a apríl tiež, necelých 80 percent. Vždy tam bol nejaký zrážkový deficit. Teraz to vyzerá, že máj by mohol byť na úrovni 130 - 140 percent, záleží to od lokality," vysvetľuje Jarošová. 

To, čo napadá, sú meteorologické zrážky. Suchá rozdeľujeme na niekoľko úrovní:

  • meteorologické sucho (keď chýbajú zrážky, ktoré pršia a meteorológovia ich merajú na staniciach)
  • hydrologické sucho (keď sa zrážky, ktoré napadajú dostanú do podpovrchovej vody)
  • poľnohospodárske sucho 
  • socio-ekonomické sucho (keď voda chýba na bežný spôsob života)

"My stále sme v tom hydrologickom suchu, to znamená, že hladiny podpovrchových vôd sú stále ešte nízke. Aby sa dostali na normál, na to by muselo pršať oveľa dlhšie a výdatnejšie," uviedla meteorlogička. 

Letné predpovede

Podľa slov meteorologičky sa dlhodobým predpovediam veriť nedá. Maximálne sa dá predpovedať 3 dni dopredu. "Už som zachytila predpoveď, ktorá vyšla z americkej predpovednej služby, ktorá hovorí, že niektoré časti Európy budú extrémne teplé, ale na základe toho, čo sme zažili, myslím si, že nebudem ďaleko od pravdy keď poviem, že určite toto leto zažijeme zopár vĺn tepla, kedy bude teplota vystupovať vysoko nad 35 stupňov Celzia, určite budú nejaké intenzívne zrážky a určite príde pár dní takých, keď nám príroda dovolí, aby sme prežili také klasické slovenské leto - to znamená z rána malá, v priebehu dňa zväčšená oblačnosť, sem-tam prehánky a búrky s teplotou na severe 23 a na juhu do 29 stupňov," uviedla príklad meterologička. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy