Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tomanová nemieni zvýšiť vianočný príspevok pre dôchodcov
Zdielať na
Ekonomika

Tomanová nemieni zvýšiť vianočný príspevok pre dôchodcov

Zdroj: TV JOJ

Ministerstvo práce uprednostní systémové kroky pred zvyšovaním vianočných príspevkov v súvislosti so zavedením eura.

Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová zo Smeru-SD má inú predstavu o vianočných dôchodkoch než koaličné ĽS-HZDS. V dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie (STV) O 5 minút 12 povedala, že na tohtoročné vianočné dôchodky peniaze sú, ale ich výška ešte nie je známa.

ĽS-HZDS požaduje, aby sa po zavedení eura na Slovensku zvýšil vianočný príspevok pre dôchodcov. Tomanová tvrdí, že viac peňazí by dala na systémovejšie opatrenia než na vianočné príspevky.

Tomanová sa skepticky stavia aj k návrhu ĽS-HZDS, aby vznikla verejnoprávna dôchodková správcovská spoločnosť. Podľa nej o tomto návrhu bude musieť ešte rokovať koaličná rada. Verí, že mečiarovci napokon od tejto požiadavky upustia.

Vláda zachová druhý dôchodkový pilier ako sa zaviazala v programovom vyhlásení vlády a bude riešiť deficit prvého dôchodkového piliera, uviedla Tomanová. Podľa nej nedostatok peňazí nebude riešiť zmenou vo valorizácii dôchodkov. "Nie, v žiadnom prípade," odpovedala na otázku, či vláda zvýši dane a odvody.

Poslanec za KDH Július Brocka si myslí, že deficit treba vynahradiť z daňových výnosov. Podľa neho bývalá Dzurindova vláda urobila dôchodkovú reformu, ktorú treba korigovať. "Každá dôležitá reforma si vyžaduje korekcie v čase," dodal Brocka s tým, že ak by bývalý kabinet zostal pri moci, stratu Sociálnej poisťovne chcel vykrývať privatizáciou energetických podnikov či vyššími výnosmi z daní.

Zdielať na

Najčítanejšie správy