Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Drahšie potraviny, poistenie aj elektrika. Nejde o posledné zdražovanie
Zdielať na

Drahšie potraviny, poistenie aj elektrika. Nejde o posledné zdražovanie

BRATISLAVA / V peňaženkách slovenských domácností zavial od nového roka studený vietor. Dôvodom je viacero vládnych opatrení, ktoré priniesli citeľné zvýšenie cien. Priplatíme si jednak za poistenie a elektrinu, ale podstatne drahšie sú už aj potraviny. A zdá sa, že nejde o posledné zdražovanie.

Tak ako vo fyzike, aj v obchode platí, že každá akcia vyvolá reakciu, zväčša opačného smeru. No a pri cenách to nie je inak. Tie nám od začiatku roka začali utešene rásť. Poistky totiž zdraželi o 8 percent, elektrina o vyše 5 percent a potraviny medzimesačne až o 3 percentá. Ešteže si to môžeme dovoliť. 

Obrovský nárast cien 

"Vnímam to tak, že asi vláda potrebuje vybrať viac peňazí, aby bolo na rozdávanie," myslia si občania. "Za posledných 15 rokov sme z mesiaca na mesiac takéto tempo rastu cien potravín a nealko nápojov nezaznamenali," vyjadrila sa analytička v poľnohospodárstve Eva Sadovská. 

Tie síce zdraželi aj v iných krajinách, no nie tak výrazne ako u nás. Jedným z dôvodov je aj zavedenie povinného odvodu pre obchodné reťazce. "Do celkovej inflácie na úrovni 2,2 percent prispel odvod z reťazcov len približne jednou desatinou percentuálneho bodu," stojí v stanovisku ministerstva financií SR. 

Pohľad analytikov 

Analytici to však vidia trochu inak. "Už podľa prvých januárových čísel inflácie tento odvod mal dopad na ceny vo výške 50 miliónov eur," poukazuje na čísla ekonomický analytik Martin Vlachynský. 

Nemusí to byť všetko, keďže niektoré obchodné reťazce majú posunutý finančný rok až na marec. Po tomto termíne tak môžeme očakávať ďalšie zdražovanie. "Ak ceny potravín rastú rýchlejšie, tak nám to zrýchli aj celkovú infláciu," dodáva Sadovská. 

Ďalšie zdražovanie

Zdá sa preto, že naše peňaženky tento rok o niečo pochudnú. Rast cien ale postihne, okrem potravín, aj iné tovary, keďže reťazce platia odvod z celkového obratu. No a viac zaplatíme aj za niektoré finančné služby. "Aj finančné inštitúcie zvyšujú poplatky, je to hlavne po zavedení rôznych regulácií, odvodov alebo zdaňovaní," povedal Pavel Škriniar z Ekonomickej unverzity v Bratislave. 

"Z jedného vrecka nám vláda odoberá vo forme stále nových daní a odvodov, aby nám to potom v nejakej upravenej peknej forme vrátila už odľahčené do vrecka druhého," povedal analytik Martin Vlachynský. 

Pozrite si reportáž o zvýšení cien energií: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy