Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dobrá správa pre vodičov: Ministerstvo chystá zmeny týkajúce sa autolekárničiek
Zdielať na

Dobrá správa pre vodičov: Ministerstvo chystá zmeny týkajúce sa autolekárničiek

BRATISLAVA / Vodiči, pozor. Za lekárničku v aute po dátume spotreby už pokutu nedostanete. Pripravuje sa nová legislatíva, podľa ktorej kontrolovať exspiráciu svojej lekárničky už nemusíte. Ani oranžová farba viac nebude povinná.

Vykonali sme u vodičov malú námatkovú kontrolu. Zaujímalo nás či majú prehľad o končiacom dátume exspirácie svojej lekárničky. Niektorí vodiči mali pritom už lekárničky dávno po exspirácii. V súčasnosti sa pritom pokuta za tento prešľap šplhá až do výšky 150 eur, po novom tomu tak nebude. "Po novom sa nebude prihliadať na samotnú dobu exspirácie. V tom prípade to nebude hodnotené ako chyba ani v rámci technickej kontroly vozidla (TK) a lekárnička po dátume spotreby nebude dôvodom na pokutu," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká. 

Stále ale zostáva dôležitý obsah, presnejšie povedané výzor. "Obsah lekárničky musí zostať v takom stave, aby bol použiteľný, nevykazoval známky znečistenia alebo iného znehodnotenia," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Farba bude minulosťou

"Je to veľmi rozumné pretože obväzy, náplaste vydržia určite dlhé roky. Tri, päť aj sedem. Možno tie dezinfekčné tampóny môžu vyschnúť ale väčšina z obsahu lekárničky je použiteľná roky," povedal Viliam Dobiáš, prezident Slovenského červeného kríža.

Ďalšou zmenou je farba lekárničky. Pravidlo len oranžovej farby sa stane minulosťou. "Obal lekárničky už nebude mať predpísanú farbu. Povinnosť označenia bielym krížom s definovanými rozmermi zostáva nezmenená," pokračovala Ducká.

Kde nechať lekárničku?

Ale pozor, so zrušeným dátumu exspirácie je potrebné upriamiť pozornosť nato, kde lekárničku v aute odložíte. "Lekárnička by mala byť na suchom, nepremokavom mieste, bez slnečného žiarenia. Vhodný je kufor auta," poznamenala Eliášová. "Návrh vyhlášky je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Predpokladáme, že zmena by mohla byť platná najskôr od leta 2019," dodal Ducká.

Celoročné pneumatiky na aute. Áno alebo nie? Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy