Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Od januára budeme mať euro
Zdielať na
Ekonomika

Od januára budeme mať euro

Zdroj: TV JOJ

Na Slovensku sa bude od budúceho roka platiť v eurách. Európska komisia (EK) totiž vo svojej konvergenčnej správe skonštatovala, že krajina plní maastrichtské kritéria udržateľne a odporučila Slovensko ako 16. člena eurozóny od januára 2009.

Pozitívne stanovisko, ktoré dnes oficiálne vydala Európska komisia k nášmu úsiliu prijať od januára euro, sa považuje za kľúčové. Nasledovať by mal už len viac-menej formálny proces schvaľovania slovenského vstupu do eurozóny v ďalších európskych inštitúciách. V zmysle rozhodnutia rady premiérov a hláv štátov sa definitívne spečatí členstvo Slovenska v eurozóne 8. júla znovu na úrovni Rady ministrov hospodárstva a financií, kde sa tiež schváli konverzný kurz.

Po jednotlivých rozhodnutiach európskych inštitúcií budú nasledovať konkrétne opatrenia na Slovensku, aby bol prechod na euro od začiatku budúceho roka plynulý.

Od augusta budú musieť byť všetky ceny tovarov a služieb zobrazované v slovenských korunách aj v eurách. Samotné zavedenie eura do hotovostného aj bezhotovostného obehu na Slovensku je naplánované od 1. januára 2009.

Od tohto dátumu do 16. januára bude možné platiť popri eurách ešte aj slovenskými korunami. Po skončení duálneho obehu sa bude platiť len v eurách.

Bezplatná výmena korunových mincí bude v komerčných bankách do 30. júna 2009, neskôr bude možné vymeniť korunové mince v Národnej banke Slovenska (NBS) až do konca roka 2013.

Bankovky budú komerčné banky bezplatne vymieňať do 31. decembra 2009, NBS bude bankovky vymieňať bez časového obmedzenia. Povinné duálne zobrazovanie cien bude ukončené 31. decembra 2009. Odporúčané dobrovoľné zobrazovanie cien v oboch menách sa skončí v polovici roka 2010.

Slovensko nominálne splnilo všetky maastrichtské kritériá, ktorých plnenie je nevyhnutné pre vstup do eurozóny. Deficit verejných financií podľa Eurostatu vlani na Slovensku dosiahol 2,2 % hrubého domáceho produktu (HDP), hranica kritéria bola 3 % HDP, verejný dlh bol 29,4 % HDP, čo je menej ako polovica zo 60-percentnej hranice kritéria.

Inflačné kritérium krajina nominálne splnila s rezervou jedného percentuálneho bodu, keď referenčná hodnota dosiahla 3,2 %, kým dvanásťmesačný slovenský priemer ku koncu marca predstavoval 2,2 %. Kritérium dlhodobých úrokových mier plní Slovensko bez problémov a so značnou rezervou dvoch percentuálnych bodov, keď sadzby slovenských referenčných dlhopisov dosiahli 4,5 percenta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy