Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prešovčania asi prídu o peniaze z EÚ
Zdielať na
Ekonomika

Prešovčania asi prídu o peniaze z EÚ

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Mesto Prešov s najväčšou pravdepodobnosťou príde o peniaze z eurofondov na infraštruktúru k priemyselnému parku.

Mesto Prešov s najväčšou pravdepodobnosťou príde o peniaze z eurofondov vo výške 228 mil. Sk na infraštruktúru k priemyselnému parku IPZ Prešov - Záborské.

Pri kontrole ministerstvo hospodárstva poukázalo na zlý postup pri implementácii projektu a na nejasnosti týkajúce sa vlastníkov pozemkov pod parkom. Zistené nedostatky viedli k pozastaveniu platby a výstavba parku zamrzla.

Prešovskí poslanci v snahe zachrániť peniaze z EÚ schválili na mimoriadnom rokovaní 23. apríla zámer odkúpiť pozemky od firmy CI REGIO spol. s.r.o. a tiež väčšinový podiel akcií správcovskej spoločnosti IPZ Prešov, a.s., maximálne za 157 mil. Sk.

Počas tohto víkendu sa naplní desaťdňová lehota, dokedy by mal prešovský primátor Pavel Hagyari uznesenie podpísať. Ako povedal, zatiaľ tak neurobil a svoj podpis pod takéto rozhodnutie nemá chuť dať.

"Zvažujem, že toto uznesenie, ako zjavne nevýhodné pre mesto, budem vetovať," povedal Hagyari. Ak sa tak stane, v pondelok na mestskej rade primátor oznámi pozastavenie výkonu tohto uznesenia.

Svoje rozhodnutie opiera o dôvody, ktoré poskytlo ministerstvo hospodárstva, rovnako aj o právnu analýzu, ktorú urobilo mesto a tiež o stanoviská, ktoré predložil hlavný kontrolór Milan Tkáčik. Ten na mimoriadnom zastupiteľstve hovoril o mnohých rizikách, ktoré vyplývajú z podpísania pripravovanej zmluvy.

"Garancie pre mesto sú len na papieri. Je to veľký ústupok. Obávam sa, že sa to celé skončí na súde," povedal vtedy poslancom. Napriek jeho varovaniu, väčšina poslancov sa rozhodla dať zelenú priemyselnému parku, čo zdôvodňovali už prestavanými peniazmi a snahe získať pracovné príležitosti pre celý región.

Prešovská samospráva vstúpila do tohto projektu ako partner súkromných spoločností v roku 2005. Tomuto rozhodnutiu predchádzalo dlhé obdobie, kedy sa poslanci nedokázali zjednotiť, či podporia výstavbu priemyselného parku v mestskej časti Grófske alebo v časti Lominová.

Náhle prišla tretia ponuka od majiteľa pozemkov v neďalekej obci Záborské, ktorý potreboval samosprávu ako žiadateľa dotácie na infraštruktúru. Mestu Prešov projekt prešiel a na základne výberového konania výstavbu infraštruktúry zverilo spoločnosti Doprastav, ktorá tu doteraz preinvestovala 100 mil. Sk.

Podľa zmluvy Doprastav má do konca augusta tohto roku postaviť na ploche 4,7 ha prístupové cesty s kompletnými inžinierskymi sieťami. Mesto zatiaľ neuhradilo Doprastavu ani korunu, dôvodom má byť neplnenie zmluvy. Prešovská radnica do tohto projektu vložila 22 mil. Sk za pozemky pod infraštruktúrou.

Zdielať na

Najčítanejšie správy