Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Tomanová by na sviatok práce mala zvýšiť pracujúcim čisté mzdy
Zdielať na
Ekonomika

Tomanová by na sviatok práce mala zvýšiť pracujúcim čisté mzdy

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Myslí si to Združenie podnikateľov Slovenska, ktoré tvrdí, že sa to dá docieliť znížením odvodov.

Najdôstojnejšou oslavou 1. mája - sviatku práce - na Slovensku by zo strany rezortu sociálnych vecíbolo zníženie odvodového zaťaženia.

Priame a nepriame dane a odvody dosahujú približne 50 percent nákladov na prácu zamestnanca a patria medzi najvyššie na svete.

"Zníženie odvodov by znamenalo zvýšenie čistých miezd pre pracujúcich," konštatuje vo vyhlásení Združenie podnikateľov Slovenska (ZPS), ktoré poskytol prezident jeho Ján Oravec.

Podľa informácií zamestnávateľov a odvodovej kalkulačky zverejnenej na internete štát len za prvý štvrťrok vybral na odvodoch od každého pracujúceho 2008 približne 25 000 Sk., čo je 60 miliárd Sk. Z tejto sumy zaplatili zamestnávatelia dve tretiny.

"Namiesto stavania májov by ministerka práce mala vyvíjať väčšie úsilie s cieľom zabezpečiť vyššie príjmy a dôchodky našim občanom," uvádza sa ďalej vo vyhlásení. ZPS v tejto súvislosti apeluje na ministerstvo práce, aby iniciatívne vytváralo tlak na zrýchlenie procesu zjednotenia daní a odvodov, čím sa vytvoria úspory vo výške viac ako 44 mld. Sk.

Aj tieto zdroje, rovnako ako zodpovedné šetrenie verejných financií, by mali podľa prezidenta ZPS umožniť výrazné zníženie odvodov a zvýšenie čistých miezd.

Zdielať na

Najčítanejšie správy