Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V spore s PSMA súd povolil exekúciu rozhlasu
Zdielať na
Ekonomika

V spore s PSMA súd povolil exekúciu rozhlasu

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Rozhlas robí právne kroky, aby ho nepostihla exekúcia v prehratom spore o odstupnom pre PSMA vo výške 37 miliónov korún

Právnici Slovenského rozhlasu (SRo) robia všetky kroky, aby zabránili exekúcii, ktorú si voči verejnoprávnemu rozhlasu uplatnila spoločnosť Prvá slovenská mediálna agentúra (PSMA).

Ako potvrdila generálna riaditeľka SRo Miloslava Zemková, exekúcia voči SRo v spore o odstupnom pre PSMA sa začala. PSMA si uplatňuje nárok na 26 miliónov korún plus príslušenstvo vo výške 11 miliónov korún, spolu teda na 37 miliónov korún.

Rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave je splatné a rozhlas už oslovil exekútor. "Robíme ďalšie právne kroky, aby to Slovenský rozhlas nepostihlo," konštatovala Zemková.

Šéfka rozhlasu nechce tieto kroky bližšie charakterizovať bez vyjadrenia právnych zástupcov SRo v spore. Uviedla len, že ide o niekoľko opatrení, ktoré sú momentálne rozbehnuté - je podané jedno podanie na Ústavný súd SR a jedno na Generálnu prokuratúru SR.

Ide o kauzu v ktorej "sú dotknuté okrem Slovenského rozhlasu aj iné osoby" a ešte nie je ukončený druhý súdny spor s PSMA spred troch rokov, v ktorom si SRo uplatňuje voči PSMA 75-miliónovú pohľadávku, upozornila Zemková s tým, že v tejto situácii by podrobnejšie komentovanie krokov SRo mohlo byť kvalifikované ako ovplyvňovanie súdu.

Medzi PSMA a SRo sú dva spory - spor SRo proti PSMA o pohľadávku vo výške 75 miliónov korún, ktorý trvá už tri roky a spor o výšku odstupného v prípade vypovedania zmluvy PSMA zo strany rozhlasu, ktorý sa práve skončil prehrou SRo a jeho výsledkom je už spomínaná exekúcia.

Reklamný priestor v SRo predávala od roku 1995 PSMA. V roku 2005 na jar jej bývalý generálny riaditeľ SRo Jaroslav Rezník vypovedal zmluvu, s výpovednou lehotou do konca septembra 2005. Dôvodom mal byť spor o 18-miliónovú pohľadávku z decembra 2003 a tiež problémy s platbami načas od PSMA. Spoločnosť PSMA mala pôvodne pre rozhlas pracovať až do roku 2007.

Zdielať na

Najčítanejšie správy