Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rast cien výrobcov sa v decembri zrýchlil na 2,8 percenta
Zdielať na
Ekonomika

Rast cien výrobcov sa v decembri zrýchlil na 2,8 percenta

Zdroj: flickr

Medziročný rast cien priemyselných výrobcov sa vlani v decembri zrýchlil na 2,8 percenta, teda na najvyššiu hodnotu od marca minulého roka.

Medziročný rast cien priemyselných výrobcov sa vlani v decembri zrýchlil na 2,8 percenta, teda na najvyššiu hodnotu od marca minulého roka. V novembri výrobné ceny v porovnaní s rokom 2006 stúpli o dve percentá. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. V samotnom decembri sa ceny v priemysle nezmenili, zatiaľ čo v novembri sa zvýšili medzimesačne o 0,6 percenta.

Za celý uplynulý rok ceny priemyselných výrobcov v krajine rástli pomalšie ako predvlani. Kým v roku 2006 stúpli v priemere o 8,4 percenta, v uplynulom roku sa zvýšili len o dve percentá.

Ceny elektriny, plynu, pary a teplej vody zrýchlili v decembri tempo rastu na 4,2 percenta z novembrových 3,1 percenta. Nerastné suroviny zlacneli o 1,4 percenta.

Bez započítania nerastných surovín a energetiky stúpli výrobné ceny v priemysle ku koncu minulého roka medziročne o 1,9 percenta. V novembri sa zvýšili o 1,5 percenta.

Ceny výrobcov Štatistický úrad zisťuje bez dane z pridanej hodnoty a spotrebných daní. Tempo medziročného rastu cien stavebných prác sa v decembri mierne zrýchlilo, a to na 4,6 percenta z novembrových upravených 3,8 percenta. Ceny poľnohospodárskych výrobkov stúpli o šesť percent po novembrovom náraste o 11,4 percenta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy