Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Bývanie bude drahšie. Stúpne totiž výška poistenia nehnuteľnosti
Zdielať na

Bývanie bude drahšie. Stúpne totiž výška poistenia nehnuteľnosti

BRATISLAVA / Záujemcovia o nové bývanie sa musia pripraviť na zvyšovanie cien. Vyzerá to tak, že okrem očakávaného rastu úrokových sadzieb si budeme musieť priplatiť aj za poistenie nehnuteľností. Dôvodom je osempercentná daň z poistenia, ktorá síce začne platiť až od januára, no viaceré finančné domy s ňou postupne kalkulujú už teraz.

Bude to len osem percent alebo ešte viac? Odpoveď na túto otázku sa dozvieme o niekoľko týždňov pri čítaní nových predpisov poistného. "Poisťovne budú voliť vlastnú cenovú politiku, samé sa rozhodnú ako a kedy poistky zvýšia," povedal riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik.

Ťažko totiž očakávať, že najmä pri neživotnom poistení, budú poisťovne znášať náklady na vlastný účet. Kúpa nehnuteľností sa tak stane menej atraktívna. Zavedenie poistnej dane totiž môže zvýšiť náklady na hypotéku až o stovky eur. "Pri 100 000 hypotéke na 30 rokov ide o sumu 300 až 350 eur," povedal poistný stratég PPABK Daniel Vida. 

Priplatia si nielen noví klienti, ale aj tí, ktorí už hypotéku s poistením platia pár rokov. "Daň má zasiahnuť niekoľko miliónov poistení uzavretých historicky v akomkoľvek čase," povedala generálna riaditeľka SLASPO Jozefína Žáková. 

Okrem zmien v zmluvách a finančných nákladov nemožno vylúčiť ani ďalšie komplikácie. "Keď klient zabudne zmeniť výšku trvalého príkazu, poistenie mu zanikne a potom môže mať problémy s bankou, keď nebude mať nehnuteľnosť poistenú," dodal Vida. 

Daň z poistenia je len jedna výzva, ktorú čaká náš finančný trh. Nemusí trvať dlho a dočkáme sa aj zvyšovania úrokových sadzieb. "Bude to síce zvyšovanie pomalé, ale bude sa to týkať všetkých ľudí. Ak príde kríza, pocítia to ešte viac," uviedol finančný motivátor a coach Milan Repka. Hypotéky tak môžu opäť o niečo zdražieť, počet neplatičov by sa tým ale nemal prudko zvýšiť. "Pomer nesplácaných úverov, čo sa týka hypoték, postupne klesá. To znamená, že ľudia splácajú lepšie ako v minulosti," uviedol Ovčarik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy