Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTOGALÉRIA: Kotlebovci nepočúvli zákaz primátora. Na námestí sa zišli stovky ľudí
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Kotlebovci nepočúvli zákaz primátora. Na námestí sa zišli stovky ľudí

SNINA / Zhromaždenie kotlebovcov, ktoré primátor Sniny oficiálnym vyhlásením zakázal, sa v piatok konalo. Na námestí sa zišli stovky ľudí, ktorí prišli podporiť ĽSNS a myšlienku tohto zhromaždenia. Na pozvánke uvádzali, že akciou chcú upozorniť na agresivitu asociálov a bojovať proti nim.

Stranu ĽSNS a ani očividného iniciátora zhromaždenia "Za bezpečnú Sninu", Milana Mazureka neodradil zákaz primátora Sniny. Štefan Milovčík sa vzoprel ich myšlienke a oficiálnou cestou im zakázal zhromaždiť sa na námestí mesta. Aj napriek jasnému zákazu sa zišli stovky ľudí v piatok 17. augusta, ktorých privítal Mazurek. "Vítam vás na našom zakázanom  zhromaždení. Oznamujem vám, že  primátora Milovčíka žalujeme, a to z dôvodu jeho konania," otvoril zhromaždenie poslanec NR SR a člen kotlebovskej strany.  Akciu avizovali pár dní po ženskej bitke, ktorá mala byť pomstou za psie pohryznutie. 

Zvolávateľ zhromaždenia si ohlasovaciu povinnosť splnil a podľa odborníka sa samosprávu mesto veľa možností na reakciu nemalo. "So samotným ohlásením a reakciou iné možnosti nie sú – buď iba súhlasiť alebo nesúhlasiť," vyjadril sa k tomu odborník na samosprávu Michal Kaliňák. 

Hneď zo začiatku zhromaždenia museli zasahovať mestskí policajti. Námestie, kde sa akcia konala je totiž označené ako pešia zóna.Za pohľadu polície zatiaľ neznámy vodič vošiel na námestie autom. " Vec budeme riešiť v blokovom konaní alebo ho posunieme na dopravný inšpektorát," vyjadril sa k priestupku náčelník Mestskej polície Snina Ján Maškulík.

Už pred tabuľou Snina bolo vidieť autá, ktoré mali nielen ŠPZ mesta a najbližších okresov, ale aj vzdialených miest. Podľa našich informácii zhromaždenie nakoniec pomenovali ako "podpisovú akciu" kandidatúry Mariana Kotlebu na post prezidenta. Nie je potvrdené, či naozaj šlo o podpisovú akciu, alebo tým len chceli zakryť takzvané zakázané zhromaždenie. "Sme vyhodnotili, že je tu riziko vyhrocovania situácie v meste Snina. Svojím konaním porušili zákon, všeobecne záväzné nariadenie mesta Sniny. Mesto svoje závery vyvodí," vyjadril sa právnik mesta Ján Paľovčík. 

Ohlásenie zhromaždenia

​Strana ĽSNS konkrétne poslanec Milan Mazurek avizoval 11. augusta, že plánujú uskutočniť zhromaždenie v Snine. A to aj za účasti Mariána Kotlebu. Cieľom má byť zamedzenie podobných prípadov, ako sa odohral pred pár dňami v Snine. Ženu tam napadli príbuzní 13-ročného chlapca, ktorého pohrýzol jej pes. "Ak sa dnes spoločne nepostavíme proti tomuto systému a neukážeme asociálom, že zákony musia platiť aj pre nich, tak budú útoky iba pokračovať a ďalšou obeťou asociálov môže byť mama či dcéra kohokoľvek z nás,"píše Mazurek na svojom facebookovom profile.   

Dôvody zákazu zhromaždenia

Primátor Sniny Štefan Milovčík sa ale rozhodol, že strane toto zhromaždenie nepovolí. V oficiálnom rozhodnutí mesta uviedol niekoľko dôvodov.

ĽSNS považujú na základe ich činnosti za extrémistickú stranu, a to s odvolaním na odvolanie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára Najvyššiemu súdu. Ďalej kvôli osobe Mazureka, voči ktorému momentálne prebieha trestné stíhanie pre podozrenie zo spáchanie trestného činu podnecovania, hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase. 

"Treťou skutočnosťou je definovanie samotného cieľa zhromaždenia, mesto Snina aj na základe informácie poskytnutej OO PZ Snina nemá vedomosť o tom, aby v meste a okrese Snina bola v súčasnosti výrazne zaznamenaná zvýšená kriminalita," uviedlo mesto v oficiálnom rozhodnutí.  

Mesto Snina tak považuje zhromaždenie za nekorektné a zamerané voči Rómom. Vzhľadom na skutočnosti, ktoré mesto v rozhodnutí uviedlo, ho považuje za rizikové. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy