Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zomrel bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan
Zdielať na

Zomrel bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan

Archívna reportáž

GHANA / Osemdesiatročný bývalý generálny tajomník Organizácie spojených národov Kofi Annan zomrel. V čele OSN stál v rokoch 1997 až 2006 a bol nositeľom Nobelovej ceny za mier v roku 2001.

Úmrtie bývalého najvyššieho svetového diplomata potvrdila Nadácia Kofiho Annana. Zomrel pokojne "po krátkej chorobe", uviedla nadácia. Agentúra Reuters s odvolaním na dvoch blízkych spolupracovníkov Annana uviedla, že diplomat zomrel v sobotu skoro ráno v nemocnici vo švajčiarskej metropole Bern. 

Ghánsky diplomat Annan bol prvým černošským Afričanom, ktorý sa postavil na čelo OSN. Bol v poradí siedmym generálnym tajomníkom a neskôr slúžil ako zvláštny splnomocnenec pre Sýriu. Stál tiež v čele úsilia o mierové riešenie konfliktu v blízkovýchodných krajinách. 

Kofi Annan bol šéfom OSN počas dvoch funkčných období. Prvé začalo 1. januára 1997 a druhé 1. januára 2002 do konca roku 2006. Nobelovu cenu získal dostal za lepšie organizovaný a mierovejší svet. Čelil ale kritike za pomalú reakciu na korupčný škandál okolo programu OSN Ropa za potraviny. Annan priznal, že OSN mohla zabrániť genocíde v Rwande v roku 1994, kde bol Annan zástupcom generálneho tajomníka OSN pre mierovú operáciu. Prehlásil tiež, že cíti vinu. 

Annanova nadácia označila exšéfa OSN za "svetového štátnika a hlboko angažovaného internacionalistu, ktorý po celý svoj život bojoval za spravodlivejší a mierovejší svet". "Kdekoľvek sa vyskytlo utrpenie alebo núdza, podal pomocnú ruku a zasiahol mnoho ľudí svojim súcitom a empatiou. Nesebecky kládol na prvé miesto ostatných. Láskavosť a vrelosť vyžarovali zo všetkého, čo robil," uviedla Nadácia Kofiho Annana. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy