Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Telekom dostal od PMÚ polmiliardovú pokutu
Zdielať na
Ekonomika

Telekom dostal od PMÚ polmiliardovú pokutu

Zdroj: SITA/AP/Matt Rourke

Telekomunikačná spoločnosť Slovak Telekom (ST) dostala od Protimonopolného úradu pokutu 525,8 milióna korún.

Telekomunikačná spoločnosť Slovak Telekom (ST) dostala od Protimonopolného úradu pokutu 525,8 milióna korún. Telekom podľa úradu zneužil dominantné postavenie na trhu, keď svojou cenovou politikou sťažil podnikanie alternatívnych operátorov. ČTK o tom dnes informovala hovorkyňa úradu Alexandra Bernáthová. Telekom výčitky PMÚ odmietol a oznámil, že sa proti pokute odvolá.

PMÚ tvrdil, že Telekom v rokoch 2004 a 2005 ponúkal bezplatné telefonovanie alebo v určitom čase umožňoval uskutočňovať tridsaťminútový hovor len za korunu. To však vraj znevýhodnilo alternatívnych operátorov, ktorí musia platiť Telekomu za každý hovor svojho zákazníka takzvané prepojovacie poplatky. ST mal v minulosti monopol na pevné linky.

"Úrad konštatoval, že voľné minúty, ktoré ST poskytuje vo svojich volacích programoch v spojení so službou pripojenia, obmedzujú súťaž, a uzatvárajú časť trhu pre alternatívnych operátorov, pretože bežný zákazník je ekonomicky motivovaný tieto voľné minúty minúť," zdôraznil úrad.

Upozornil, že Telekom podmieňoval poskytovanie pripojenia na internet zakúpením balíka hlasových služieb. Firma údajne porušila aj právo Európskej únie, pretože týmito praktikami tiež sťažila prístup konkurencie z iných štátov únie na slovenský trh.

Telekom tvrdenia úradu odmietol. "Najnovšie rozhodnutie PMÚ je založené na metodike, ktorá je v rozpore so zaužívanou praxou Európskej komisie, ako aj s reguláciou uloženou Telekomunikačným úradom," reagoval vo vyhlásení výkonný viceprezident pre stratégiu a regulačné záležitosti Slovak Telekomu Pavol Kukura.

ST ďalej tvrdil, že pri poskytovaní svojich produktov nestláča maržu, čím PMÚ tiež odôvodňoval uloženie pokuty. PMÚ vraj zasiahol do kompetencií Telekomunikačného úradu, ktorý nezakázal viazanie telefónneho pripojenia a telefónnej služby.

"Slovak Telekom poskytoval dial-up, ISDN a ADSL prístup do internetu spolu s telefónnou službou, čo bolo v tom čase jediným spôsobom poskytovania, ktorý bol v Európe zaužívaný," poznamenala firma.

Telekomunikačná spoločnosť tiež vytkla PMÚ, že v odôvodnení svojho rozhodnutia použil tvrdenia poskytnuté alternatívnymi operátormi bez nezaujatého posúdenia ich objektívnosti.

Zákony umožnili liberalizáciu na trhu poskytovateľov pevných liniek už od roku 2003. Prví alternatívni operátori vstúpili na slovenský trh až v auguste 2005, pretože ST sa nedokázal dohodnúť na prepojení svojej siete s konkurenciou, ktorá Telekomu vyčítala nevýhodné podmienky.

Rozhodnutie PMÚ naopak uvítal alternatívny operátor, spoločnosť Slovanet. "Slovanet ešte 5. mája 2006 listom upozornil ST, že zneužíva dominantné postavenie, keď viaže dve samostatné telefónne služby. Telekom na list neodpovedal, a neurobil tak ani dodnes," poznamenala v tlačovej správe firma.

ST sa zase v tlačovom vyhlásení sťažoval, že neustále čelí neprimeranému tlaku zo strany PMÚ. Polmiliardová pokuta nie je najvyššou sankciou, ktorú úrad Telekomu uložil. Ešte v roku 2005 tiež za zneužívanie dominantného postavenia potrestal ST pokutou 885 miliónov Sk. Rekordnú sankciu však v septembri tohto roka zrušil bratislavský krajský súd.

Zdielať na

Najčítanejšie správy