Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Exekúcie dôchodcov narastajú. Po novom im ale z dôchodku zvýši viac
Zdielať na

Exekúcie dôchodcov narastajú. Po novom im ale z dôchodku zvýši viac

BRATISLAVA / Napriek mnohým varovaniam, penzistov, ktorí sa neúmerne zadlžujú, pribúda. Vidieť to na počte exekúcií, ktoré mesačne vykonáva Sociálna poisťovňa. Dobrou správou je, že minimum, ktoré po zrážke musí dôchodcom zostať, je od prvého júla vyššie.

Dôvodom nie sú vyššie penzie, príčina je veľmi jednoduchá. Už druhý rok po sebe sa vďaka rastu cien zvyšuje aj životné minimum, a teda aj minimálna suma, ktorá musí dôchodcom po exekúcii na ich dôchodku zostať. "Na základe toho, že sme zaznamenali istú defláciu, tak sa v tomto prípade výraznejšie zvyšuje životné minimum na budúci rok, čo pozitívne ovplyvní mnohé dávky a príspevky," uviedol hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška.

"Ak dôchodcovi musí zostať nejaká základná suma, z ktorej žije, doteraz to bolo 199 eur, tak sa to teraz zvýšilo na 205, plus, ak vyživuje nejakú osobu, tak 50 percent z tejto sumy bude navyše," povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Dôchodcov, ktorých sa informácia dotýka nie je málo a každým rokom ich počet rastie. Nie je to spôsobené len tým, že dôchodok poberá každý rok viac ľudí. "Počet exekuovaných dôchodkov prudko rastie. Za posledné tri roky to bolo z 29 000 na vyše 36 000," dodal Višváder. 

Problémom dôchodcov nie je len to, že si požičajú peniaze a neuvedomia si, že budú musieť splácať, ale aj to, že si často nepožičiavajú len pre seba. "Najviac strháva Sociálna poisťovňa z dôchodkov v prospech nebankových subjektov, potom v prospech telefónnych spoločností i energetických spoločností," povedal Višváder. 

Zrážky sa po novom vykonajú v auguste. V prípade, že vám v júli bolo zrazené z dôchodku viac, ako by malo byť, vráti sa vám to v augustovej platbe.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy