Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Státisíce ľudí sa opäť stretlo na Levočskej púti. Pridal sa k ním aj premiér
Zdielať na

Státisíce ľudí sa opäť stretlo na Levočskej púti. Pridal sa k ním aj premiér

LEVOČA / Na Mariánskej hore nad mestom Levoča sa opäť zišli státisíce veriacich. Prišli oblečení v krojoch aj vo vojenských uniformách. A po prvýkrát sa k pútnikom pridal slovenský premiér Peter Pellegrini. Chcel zažiť atmosféru, o ktorej doteraz iba počul.

Aj tento rok prišlo na Levočskú púť podla odhadov organizátorov takmer pol milióna ľudí a hovoria o neskutočnom čísle. "Samozrejme, zatiaľ to naozaj vieme iba odhadnúť, ale súdiac podľa toho, koľko ľudí prišlo v sobotu večer, a koľko v nedeľu, tak to bude asi takto," vraví spoluorganizátor púte Jozef Lapšanský. 

Hlavný chodník na Mariánsku horu bol neustále plný. Ľudia prišli na bicykloch, autami, pešo a niektorí na hlavnú omšu pochodovali. Veriaci pricestovali z rôznych kútov Slovenska. Ale prišli aj zahraniční hostia. Doviezli ich autobusy, no potom, aby naplnili poslanie púte kráčali asi hodinu pešo. 

Po prvýkrát prišiel na levočskú pútnickú horu aj slovenský premiér, Peter Pellegrini. Doteraz o tomto mieste iba počul a chcel to na vlastné oči vidieť a hlavne zažiť túto atmosféru. "Išiel som peši, nechcel som sa sem dať priviezť autom. Ja to mám vlastne aj v mene, pellegrini je v preklade pútnici, takže to ma sprevádza od narodenia," povedal premiér s tým, že si treba ctiť tradície. 

"Kto chce, môže prísť trošku si vyventilovať svoje srdce, ale aj svoju hlavu a zrelaxovať," vraví arcibiskup, Ján Babjak.Spišský biskup je vždy pri pohľade na takéto množstvo ľudí spokojný. Povedal, že je veľký optimista, keď vidí tieto davy. "Ale ten optimizmus bude dobrý až vtedy, keď si začneme uvedomovať svoje limity," dodal biskup Štefan Sečka. 

Pozrite si archívnu reportáž o inej celonárodnej púti: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy