Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ničivé dažde si vyžiadali už 81 obetí. Ľudia mávali na vrtuľníky zo striech
Zdielať na

Ničivé dažde si vyžiadali už 81 obetí. Ľudia mávali na vrtuľníky zo striech

TOKIO / Prívalové dažde a zosuvy pôdy, ktoré v posledných dňoch trápia juhozápad Japonska, si vyžiadali už 81 obetí. Ďalší štyria ľudia utrpeli vážne zranenia a 58 ľudí je nezvestných, informuje japonská verejnoprávna televízia NHK.

Podľa tlačovej agentúry Kjódo boli najviac postihnuté prefektúry Okajama, Hirošima, a Jamaguči. V mnohých oblastiach záplavy a zosuvy pôdy zablokovali cesty, takže obyvatelia majú problém uposlúchnuť príkazy úradov, ktoré ich vyzývajú na evakuáciu do bezpečnejších oblastí.

Príčiny úmrtí spojených so záplavami a zosuvmi pôdy sú rôzne, z prefektúry Okajama hlásia úmrtie muža, ktorého pochovala zosunutá pôda, pri meste Hirošima našli v zaplavenej oblasti mŕtvolu dieťaťa a na inom mieste prefektúry Hirošima prišiel o život muž pri požiari, ktorý bol tiež spôsobený zosuvom pôdy.

V prefektúre Kjóto sa úrady zameriavajú na preventívne opatrenia na vodných priehradách, ktoré by sa mohli pri pretrvávajúcej nepriazni počasia pretrhnúť.

Na televíznych záberoch z prefektúry Okajama bolo vidieť v obývanej oblasti posúvajúce sa riedke hnedé bahno, ktoré pôsobilo ako do hneda zafarbené veľké jazero. Ľudia stáli na strechách svojich domovov a mávali na vrtuľníky, ktoré sa snažili previezť do bezpečia čo najviac ľudí za čo najkratší čas.

Len v prefektúre Okajama vyzvali úrady na evakuáciu do bezpečnejších oblastí 360 000 ľudí, v celom Japonsku vydali nariadenia či odporúčania na evakuáciu už pre 4,7 milióna ľudí. V postihnutých oblastiach zasahuje 48 000 príslušníkov armády, polície a protipožiarnych a záchranárskych tímov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy