Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ničivý požiar vzal rodine strechu nad hlavou. Chovanie syna bolo zarážajúce
Zdielať na

Ničivý požiar vzal rodine strechu nad hlavou. Chovanie syna bolo zarážajúce

SLIZKÉ / Rozsiahly požiar v obci Slizké (okres Rimavská Sobota) zničil manželom strechu nad hlavou. Na dvore najskôr začalo horieť auto pod prístreškom, doma bol vtedy iba ich syn. Susedia chceli pomôcť, no do dvora sa nedostali.

V čase vypuknutia požiaru sa majitelia zabávali na detvianskych slávnostiach, doma bol iba ich 25-ročný syn. "Ja som len počul buchot a zavolal som hasičov. Som išiel von, vidím, že horí auto," opisuje udalosti sused Peter. 

Sťažené podmienky

Podľa ľudí to potom malo už veľmi rýchly priebeh. Od zaparkovaného auta začal horieť prístrešok, od neho strecha na rodinnom dome. Majitelia sa o nešťastí dozvedeli od syna. Okamžite sadli do auta a smerovali domov. "Syn mi volal, že otec, horí nám dom, čo mám robiť. Hovorím mu, aby zavolal požiarnikov, lebo treba rýchlo riešiť situáciu," vraví majiteľ domu. 

Zarážajúce chovanie syna

Hasičov nakoniec volali ľudia. "Náhodná osoba nahlasovala požiar, keď bol už v značnom štádiu rozvoja, takže o to bolo sťažené naše hasenie," uviedol riadiaci dôstojník Marián Brádňan. Zarážajúce ale bolo, ako sa zachoval majiteľov syn. Vlado podľa svedkov zostal na mieste, požiar nehasil a na dvor nepustil ani ľudí, ktorí chceli pomôcť do príchodu hasičov.

"Len on sám bol doma. Opitý bol a agresívny. Každého vyháňal, chceli mu pomôcť, ale on ich vyháňal," hovor obyvateľ obce Julio. Majiteľ si ale myslí, že mali zasiahnuť. Je presvedčený o tom, že keby odtiahli horiace auto, dom by mu nezhorel: "Ako mňa môže niekto vyháňať, keď vidím, že horí. Tak idem požiar likvidovať, nie?"

Obrovské škody

Vlada nakoniec do bezpečia dostali až privolaní policajti. Aj po ich príchode bol agresívny, museli použiť donucovacie prostriedky. Rozsiahly požiar likvidovalo niekoľko posádok profesionálnych aj dobrovoľných hasičov. "Veliteľ zásahu rozhodol o privolaní ďalších posilových jednotiek. Nakoniec na mieste zasahovali 4 cisterny . V celkovom počte príslušníkov 8 a dobrovoľných hasičov bolo 17 členov," dodáva Brádňan. 

Poškodená je takmer celá strecha na obytnej časti, miestnosti sú zhorené, zadymené, alebo premočené. Majiteľ predbežne vyčíslil škodu na 35 tisíc eur. Bývanie si rekonštruovali asi pred piatimi rokmi. Presnú príčinu vzniku požiaru určia až hasiči.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy