Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dvanásť firiem chce na Slovensku investovať vyše deväť mld. Sk
Zdielať na
Ekonomika

Dvanásť firiem chce na Slovensku investovať vyše deväť mld. Sk

Zdroj: TV JOJ

Viac ako deväť miliárd korún plánuje v najbližšom čase investovať na Slovensku 12 spoločností najmä zo strojárskeho a automobilového priemyslu.

Viac ako deväť miliárd korún plánuje v najbližšom čase investovať v rôznych častiach Slovenska 12 spoločností najmä zo strojárskeho a automobilového priemyslu.

Firmy spolu vytvoria viac ako 3800 pracovných miest. Štát by im mal na rozvoj prispieť sumou 2,42 miliardy korún vo forme daňových úľav a priamej podpory. Vyplýva to z materiálu, ktoré zverejnilo ministerstvo hospodárstva.

Navrhovaná podpora sa týka dodávateľov automobilky KIA Motors, firiem Hysco a Glovis Slovakia, ďalej juhokórejského Sewonu, fínskeho výrobcu kotviacich prvkov Deltabeam Slovakia, výrobcu autopríslušenstva ZF Levice, strojárenského Rübig SK, ale aj firiem Institute europharm, Mixon, Muller textiles Slovakia, TRW Steering Systems Slovakia a Magneti Marelli Sistemi Slovakia. Týmto firmám má štát podľa návrhu ministerstva odpustiť dane vo výške 2,15 miliardy korún a tiež ich podporiť sumou 266 miliónov korún.

Investíciu viac ako miliardu korún plánuje aj výrobca betonárskej oceli Yssel v Palárikove. Tá však podporu pre vytvorenie 560 pracovných miest od štátu nežiada. Podľa návrhu ministerstva by mala vláda túto investíciu vyhlásiť za verejný záujem, čo by umožnilo spoločnosti odkúpiť štátne pozemky a zrýchliť stavebné konanie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy