Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
ŽSR upravili trať na rýchlosť 160 km/h
Zdielať na
Ekonomika

ŽSR upravili trať na rýchlosť 160 km/h

Zdroj: TV JOJ

Rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu však súpravy budú môcť jazdiť až v najbližších rokoch.

Správca železničnej infraštruktúry Železnice SR (ŽSR) tento rok ukončil modernizáciu zhruba 100-kilometrov trate z Bratislavy do Nového Mesto nad Váhom.

Rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu však súpravy budú môcť jazdiť až v najbližších rokoch, keď sa napríklad na trati namontujú potrebné bezpečnostné zariadenia a dokončia práce na staniciach a nadjazdoch.

"Bude sa jazdiť rýchlejšie, ale aj s vyššou kapacitou (nákladnej prepravy)," povedal dnes novinárom generálny riaditeľ ŽSR Dalibor Zelený. Železnice vykonali technicko-bezpečnostnú skúšku pre 160-kilometrovú rýchlosť zatiaľ na úseku z Bratislavy do Piešťan. Trať preukázala, že je plne spôsobilá na takúto premávku, dodal Zelený.

Pri jazde novou maximálnou rýchlosťou prejde vlak z bratislavskej hlavnej stanice do Piešťan bez zastavenia za 36 minút. Kým však železničné súpravy budú môcť takto zrýchliť, musia ŽSR na úseku vybudovať zabezpečovacie zariadenia. Podnik predpokladá, že sa tak stane počas budúceho roka, a na úseku medzi Piešťanmi a Novým Mestom nad Váhom o rok neskôr.

Reálne zvyšovanie rýchlosti predpokladá tiež modernizáciu vlakových súprav tak, aby vyššiu rýchlosť zvládli. Železničná spoločnosť, ktorá má na starosti prepravu osôb, disponuje zatiaľ iba niekoľkými takýmito súpravami.

Podľa Zeleného stojí modernizácia jedného rušňa na zvýšenie maximálnej rýchlosti okolo 30.000 eur (necelý milión korún).

ŽSR plánujú aj na budúci rok pokračovať v modernizácii na trati Bratislava - Žilina - Košice - Čierna nad Tisou, ktorá je súčasťou piateho európskeho koridoru.

Spoločnosť chce začať s úpravami na úseku z Nového Mesta nad Váhom do Zlatoviec a na trati zo Žiliny do Krásna. Do roku 2013 by mal podnik preinvestovať z fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu celkovo 1,4 miliardy eur (46,4 miliardy Sk).

Železnice od januára do konca októbra zvýšili medziročne zisk asi o 13 miliárd korún na 20,83 miliardy Sk. Lepšie hospodárenie súvisí so zaúčtovaním úverov so štátnou zárukou, ktoré boli prevzaté do štátneho dlhu, do výnosov podniku. Ku koncu desiateho mesiaca podnik zamestnával takmer 18.000 ľudí, priemerná mzda dosiahla 20.479 korún.

Zdielať na

Najčítanejšie správy