Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensku vraj hrozí miliardová žaloba za pochybenie úradu
Zdielať na
Ekonomika

Slovensku vraj hrozí miliardová žaloba za pochybenie úradu

Zdroj: TV JOJ

Slovensku hrozí, že pre pochybenie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví zaplatí miliardy korún odberateľom plynu.

Slovensku hrozí, že pre pochybenie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (URSO) počas pôsobenia vlády Mikuláša Dzurindu zaplatí miliardy korún odberateľom plynu.

Úrad totiž nezverejnil v rokoch 2003 až 2006 rozhodnutie o cenách v Zbierke zákonov, čím konal protiprávne. Pred novinármi to dnes vyhlásili zástupcovia spoločnosti Slov-energia consulting, ktorá mieni štát žalovať.

"Jedno z mnoho pochybení je v tom, že úrad si túto povinnosť nesplnil," povedal o chýbajúcom zverejnení cenového opatrenia konateľ Slov-energie Marek Kainráth. Napríklad pre odberateľov plynu tak podľa neho nebol záväzný úradom schválený cenník, ale naďalej platili ceny z roku 2001. Tie boli nižšie než v súčasnosti. Stanovisko regulačného úradu ČTK zisťuje.

Priemerná domácnosť by tak mohla získať naspäť necelých 67 000 korún, vyhlásil Kainráth. Spoločnosť preto oslovuje domácnosti s ponukou na právne zastupovanie. V prípade úspechu žaloby si chce ponechať 40 percent zo získanej sumy, z ktorej chce vykryť náklady na súdny proces a svoju odmenu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy