Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kritériá na vstup do eurozóny sú prísne. Nespĺňajú ich ani krajiny, ktoré v nej už sú
Zdielať na

Kritériá na vstup do eurozóny sú prísne. Nespĺňajú ich ani krajiny, ktoré v nej už sú

FRANKFURT NAD MOHANOM / Žiadna z kandidátskych krajín neplní podmienky na prijatie eura. Takéto vyhlásenie dala Európska centrálna banka. Medzi kandidátmi sú aj naši susedia Česi, alebo Bulhari. Niektorí chcú do euroklubu rýchlejšie, iní ani veľmi nie. Paradoxné je, že tieto podmienky neplní ani gro krajín eurozóny.

Európska centrálna banka sa pozrela na krajiny, ktoré sa z dlhodobého hľadiska zaviazali prijať euro. Výsledok nebol veľmi chvályhodný. "Ani jedna z týchto siedmych kandidátskych krajín, kritéria na vstup do eurozóny nespĺňa," povedal Stanislav Pánis, analytik J&T BANKY.

Rana je to najmä pre Bulharsko, ktoré dúfalo, že bude môcť rýchlo vstúpiť do euroklubu. Kandidátske krajiny zlyhávajú najmä v nezávislosti centrálnej banky, alebo v zákaze financovania rozpočtu národnou bankou. Avšak krajiny, ktoré nie sú v eurozóne môže frustrovať aj ďalší fakt. "Z devätnástich krajín eurozóny až 16 nespĺňa tie isté kritéria. Najmä, čo sa týka inflácie, alebo verejného dlhu," dodal Stanislav Pánis.

"Kritéria, ktoré boli dané pred 20-30 rokmi sa dnes ukazujú ako už prekonané," uviedol Juraj Valachy, analytik Tatrabanky. Jedno z maastrichtských kritérií hovorí o tom, že výška verejného dlhu nesmie prekračovať 60 percent HDP. A hoci túto požiadavku pri vstupe nespĺňalo viacero krajín, napriek tomu im bol vstup umožnený. "Privreli sa oči nad Belgickom, ktoré malo vysoký dlh. Grécko nespĺňalo mnohé kritériá a rovnako Taliansko a privreli sa nad tým oči," upresnil analytik J&T BANKY.

Štáty síce sľúbili, že to napravia, ale k naplneniu sľubov nedošlo. "Realita bola úplne iná a ich čísla a verejný dlh vyletel do úplne iných rozmerov," vysvetlil analytik Tatrabanky. Vrásky na čele spôsobuje najmä Taliansko, čo neteší ani Európsku investičnú banku, ktorá spolufinancuje aj na Slovensku množstvo projektov. V Taliansku má veľkú expozíciu. "Vnímame tú situáciu, pozorujeme a veríme, že sa to podarí kontrolovať," povedal Vazil Hudák viceprezident Európskej investičnej banky.

Čo sa týka samotnej Eurozóny ustála zatiaľ všetky krízy. Spolu s Bulharskom sú na zozname kandidátov ešte Česi, Chorváti, Maďari, Poliaci, Rumuni a Švédi. Na rozdiel od Bulharska ich priveľmi kritériá netrápia a do eurozóny sa neponáhľajú.

Z euro krajín spĺňajú všetky podmienky len miništát Malta, daňový raj Luxembursko a Holandsko. Slovensko je na tom pomerne dobre, ale nespĺňa jedno kritérium. "Inflácia v apríli bola 2,9 percenta, čo je výrazne nad maastrichtské kritérium," dodal Stanislav Pánis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy