Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko zavedie euro v roku 2009 na 90 percent
Zdielať na
Ekonomika

Slovensko zavedie euro v roku 2009 na 90 percent

Zdroj: Jope

Slovensko má podľa ministra financií Jána Počiatka 90-percentnú šancu na to, aby získalo na budúci rok od európskych inštitúcií súhlas na plánované zavedenie eura v roku 2009.

Slovensko má podľa ministra financií Jána Počiatka 90-percentnú šancu na to, aby získalo na budúci rok od európskych inštitúcií súhlas na plánované zavedenie eura v roku 2009. Potvrdil, že najväčším rizikom pri hodnotení pripravenosti Slovenska bude udržateľnosť nízkej inflácie.

"Môj pocit je, že to euro máme na 90 percent," povedal Počiatek v diskusnej relácii Slovenskej televízie.

Minister, ktorého do vlády nominoval Smer-SD premiéra Roberta Fica, predpokladá, že Slovensko pred hodnotením Európskej centrálnej banky a Európskej komisie na jar 2008 udrží infláciu pod stanovenou hranicou. Do budúcna však vidí riziká v najmä v globálnom raste cien potravín a ropy, ktoré vláda nemôže priamo ovplyvniť.

Slovensko už plní časť makroekonomických kritérií pre euro vrátane nízkej inflácie. Z prostredí EÚ sa však objavili náznaky obáv, či vláda v čele s ľavicovým Smerom dokáže nízke ceny udržať. V súčasnosti pôsobí ako zlý príklad Slovinsko, ktoré musí po zavedení eura zápasiť s vysokou infláciou.

Premiér Fico aj guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko viackrát namietali, že nastavenie takzvaných maastrichtských kritérií nevyhovuje rýchlo rastúcim ekonomikám, ako je Slovensko. Podľa prieskumov sa značná časť obyvateľstva krajiny stavia k rýchlemu prijatiu eura skôr zdržanlivo a má v súvislosti s eurom obavy zo zdražovania.

Zdielať na

Najčítanejšie správy