Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Vláda chce podľa lekárnikov šetriť na ich úkor
Zdielať na
Ekonomika

Vláda chce podľa lekárnikov šetriť na ich úkor

Zdroj: Davina DeVries/ilustračné

Na odmenu lekárnikov by malo ísť o 300 miliónov korún menej než tento rok a zmenší sa balík peňazí na prácu lekární.

Vláda Roberta Fica chce podľa lekárnikov tlmiť náklady na nákup liečiv na ich úkor. Ministerstvo zdravotníctva navrhlo opatrenie, ktoré zmenší balík peňazí určený na prácu lekární. Na odmenu lekárnikov by v budúcom roku malo ísť asi o 300 miliónov korún menej ako tento rok, potvrdila hovorkyňa ministerstva Silvia Balázsiková.

Zmenu by mala priniesť takzvaná degresívna marža, ktorá by mala obmedziť predaj drahých liekov. Pri lacnejších liekoch bude mať totiž lekáreň nárok na vyšší podiel z ceny liečiva než pri nákladnejších. Doposiaľ platila jednotná marža vo výške 21 percent bez ohľadu na cenu lieku.

Lekárnici proti spusteniu degresívnej marže neprotestovali. Nepáči sa im však, že zmenou pravidiel prídu o časť peňazí, s ktorými mohli doposiaľ počítať. "Štát prostredníctvom degresívnej marže zníži celkový objem marže lekární," tvrdil Jurik.

V tomto roku by si mali lekárnici podľa ministerstva zdravotníctva rozdeliť asi 4,5 miliardy korún z celkových približne 30 miliárd korún určených na úhradu nákladov za lieky na predpis. Po zavedení degresívnej marže to bude asi 4,2 miliardy korún. Ministerstvo však zatiaľ opatrenie o degresívnej marži neschválilo.

Napriek výhradám lekárnickej komory môže byť podľa lekárnika Tibora Czuľbu ministerstvom navrhnutý model degresívnej marže prínosom pre menšie vidiecke lekárne. "Tie ponúkajú lacnejšie lieky vo väčšom množstve než mestské," povedal Czuľba, ktorí zastupuje lekárnikov z košického regiónu.

Náklady na lieky tvoria vôbec najväčšiu položku v rozpočtoch zdravotných poisťovní. Zvyšovať sa podľa odhadov budú aj naďalej, pretože ponuka liečiv sa rozširuje o modernejšie produkty, ktoré sú zvyčajne drahšie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy