Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko udržateľne splní kritériá pre zavedenie eura
Zdielať na
Ekonomika

Slovensko udržateľne splní kritériá pre zavedenie eura

Zdroj: Lou/ilustračné

Na konferencii o prípravách na vstup do eurozóny to dnes vyhlásil premiér Robert Fico. Práve potrebu udržateľnosti plnenia maastrichtských kritérií vláde v minulosti pripomínali zástupcovia Európskej komisie.

Slovensko dodrží vybrané ekonomické kritériá i po plánovanom zavedení eura v roku 2009 a splní tak takzvanú podmienku udržateľnosti. Na konferencii o prípravách na vstup do eurozóny to dnes vyhlásil premiér Robert Fico. Práve potrebu udržateľnosti plnenia maastrichtských kritérií vláde v minulosti pripomínali zástupcovia Európskej komisie.

"Vláda je pripravená na splnenie kritérií a garantovanie ich trvalej udržateľnosti," povedal Fico. Kabinet je podľa neho presvedčený, že Slovensko s dostatočnou rezervou podmienky pre zavedenie eura splní. Výhody z členstva v eurozóne prevýšia nevýhody, dodal.

"Ukazuje sa, že taká historická šanca (na zavedenie eura) tu niekoľko rokov nebude," poznamenal premiér. Pripomenul pritom postup ostatných krajín Vyšehradskej štvorky, ktoré v najbližších rokoch euro zrejme neprevezmú.

Slovensko musí pred prijatím novej meny splniť viaceré ekonomické podmienky, napríklad udržať stabilnú menu, nízky verejný schodok a nízky rast spotrebiteľských cien. Väčšinu kritérií krajina v súčasnosti už plní. O začlenení Slovenska do eurozóny by mali definitívne rozhodnúť európske inštitúcie zhruba v polovici budúceho roka.

Fico tvrdil, že ani po vstupe do eurozóny jeho vláda nebude zhoršovať kondíciu verejných financií. "Budeme dodržiavať finančnú disciplínu," zdôraznil.

Kabinet však stále čaká na rozhodnutie európskeho štatistického úradu o prípadnom započítaní dlhov Národnej diaľničnej spoločnosti do verejného schodku; ani to by však podľa skorších vyhlásení predstaviteľov vlády nemalo ohroziť plnenie rozpočtového kritéria.

Zdielať na

Najčítanejšie správy