Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Odborníci kritizujú ministerstvo financií. To sa ale do budúcnosti pozerá s optimizmom
Zdielať na

Odborníci kritizujú ministerstvo financií. To sa ale do budúcnosti pozerá s optimizmom

BRATISLAVA / Ekonómovia hodnotili hospodárenie Slovenska. Čo sa týka dlhu a vyrovnaného hospodárenia, na budúci rok by sme na tom mali byť lepšie. Spokojná ale nie je Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Podľa nej sa zhoršila udržateľnosť verejných financií. Ministerstvo sa ale v oboch prípadoch bráni.

Slovenská ekonomika má budúci rok rásť cez štyri percentá. Podľa ekonómov je to práve obdobie, kedy sa má šetriť. Posledná kríza udrela na Slovensko masívnou nezamestnanosťou. "Keď budeme mať pripravenú rezervu a príde ochladenie ekonomickej situácie, prípadne nejaká kríza, tak potom budeme ľahšie vedieť pokryť negatívne dopady," povedala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. 

Výčitky kritikov sa v podstate stále opakujú, ide o nižší deficit a vyrovnané hospodárenie, ktoré sa podľa nich stále odkladajú. Deficit by mal byť na budúci rok podľa plánov rezortu 0,1 percenta. V dokumente pod názvom Program stability sa ale píše o sekere na úrovni 0,32 percenta. "Deficit je potrebný a prijateľný na to, aby sme mohli zvýšiť platy v budúcom roku," uviedol minister financií Peter Kažimír.

Z dokumentu zároveň vyplýva, že keby vláda nič nerobila, tak by podľa ministerstva financií Slovensko dosiahlo v roku 2016 prebytok. Vyrovnané hospodárenie alebo inak nulový deficit, sa odkladá až na rok 2020. "Zdravý rozum hovorí, aby sme míňali toľko, koľko vyberieme. Na druhej strane sú tu zástupy tých, ktorí hovoria, že v krajine máme veľa vecí nedofinancovaných vecí," uviedol Kažimír. 

Kritiku si ministerstvo financií vypočulo aj od Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá sleduje dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Opäť sa skloňuje slovo deficit. "Pokles nebol dostatočný na to, aby sa udržala dlhodobá udržateľnosť," povedal predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko. 

Odkladanie vyrovnaného hospodárenia je na Slovensku pomerne stála vec. V dobrých časoch je to ale podľa odborníkov zahodená šanca. "Štáty by mali byť aktívne v časoch, keď je zle a mali by šetriť v časoch, keď je dobre.  Ukazuje sa ale, že to nie je cesta poslednú dobu, pretože politické tlaky sú silné," uviedol analytik Trim Broker Ronald Ižip. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy