Jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
V prijímacích testoch na strednú školu bola chyba. Odnieslo si ju až 721 žiakov
Zdielať na

V prijímacích testoch na strednú školu bola chyba. Odnieslo si ju až 721 žiakov

PRAHA / Elektronické prijímačky na strednú školu, ktoré prebiehali u našich českých susedov, mali vážnu chybu. Postarala sa o to len jedna otázka a mala veľké následky. Chyba sa týkala testu z češtiny.

Prešľap na ministerstve školstva. tak hovoria o chybe v testoch na prijímacie skúšky, ktoré postihli podľa Blesk.cz najmenej 721 žiakov. Momentále sa riši najmä to, ako sa z problému dostať von. Medzitým riaditelia, deti a aj ich rodičia čakajú, či to zmení a zamieša poradie dosiahnutých výsledkov, alebo sa celý výsledok testovania zruší.

Problémom bola dvanásta otázka v teste z českého jazyka, kde boli spomedzi odpovedí A-D, správne odpovede B a aj C. Na chybu neprišla ani komisia, ktorá testy preverovala. Otázka znela: " Ktoré z nasledujúcich slov obsahuje koreň skladajúci sa zo 4 hlások. Žiaci mali na výber slová: Objevil, Zabručel, Rozběhla a Nevydržela. Správna je odpoveď B, kde je koreňom Bruč. Avšak aj odpoveď C, pretože tam sú korene dva, a to slová Běh, ale aj Zběh.

"Na základe dodatočnej analýzy výsledkov jednotlivých prijímacích skúšok vyšlo najavo, že v teste pre 2.riadny termín z českého jazyka a literatúry pre uchádzačov o odbory osemročného štúdia je nesprávne ohodnotená úloha číslo 12. Správna je okrem odpovede B, pôvodne udávanej v kľúči, aj odpoveď C," tvrdí Jiří Zíka," šéf Cermatu, organizátora skúšok. Riaditeľov škôl informovali prostredníctvom listu.

Podľa ministerstva školstva ale nebude nutné testy opakovať, kompletne opravené výsledky budú v informačnom systéme najneskôr dnes, teda v sobotu. Riaditelia preto nemajú zatiaľ výsledky testov zverejňovať. Problém však je, že niektoré školy už výsledky zverejnili a začala tým aj plynúť lehota na podávanie odvolaní, čo ešte viac stresuje deti aj rodičov. Minister školstva ČR Robert Plaga sa chce teraz zamerať na kontrolu školského systému a tiež na činnosť jednotlivých komisií.

Zmeny nastali v uplynulých rokoch aj v prijímaní žiakov na slovenských školách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy