Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ochranka Kim Čong Una zaujala poklusom vedľa auta. Je to štandard, tvrdia slovenskí bodyguardi
Zdielať na

Ochranka Kim Čong Una zaujala poklusom vedľa auta. Je to štandard, tvrdia slovenskí bodyguardi

BRATISLAVA / Kontroverzný vodca KĽDR Kim Čong Un po dlhých rokoch vstúpil na územie Južnej Kórey a podal si ruku s tamojším prezidentom. Zaujala ale aj ochranka severokórejského lídra. Bodyguardi si museli zabehať. Býva to totiž bežná prax.

Na území kórejskej demilitarizovanej zóny v Pchanmundžome do vládnej limuzíny nastúpil líder Kim Čong Un. Okolo jeho auta bolo 12 ochrankárov. Ich beh popri limuzíne si všimol celý svet. Elegantne oblečení bodyguardi s kravatami a lakovkami na nohách totiž odprevadili svojho lídra poklusom.

Niekoho možno pobavili, no iní ich prácu chápu. Každá tajná služba  či bezpečnostné zložky totiž majú svoj takzvaný manuál. "Akú formáciu použijú, koľko agentov nasadia. Čo sa týka toho videa, použili takzvanú asistenciu. Agenti zabezpečujú bezprostredný priestor okolo vozidla," uviedol riaditeľ Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Peter Krajčirovič. 

Ochranka severokórejského vodcu síce zabrať dostala, no asistencia v behu sa používa len na kratšie vzdialenosti. Napokon aj slovenskí ochrankári Úradu pre ochranu ústavných činiteľov nie sú z vatičky. "Musia byť pripravení, aby dokázali zabezpečiť bezpečnosť chránenej osoby v akejkoľvek situácii. Je jedno či je to plávanie, lyžovanie alebo beh," dodal Krajčirovič.

Slovenskí bodyguardi nezaostávajú za svetovými

V dobrom sa slovenskí bodyguardi zapísali počas návštevy nebohého pápeža Jána Pavla v roku 1990 a neskôr aj v roku 2003 na čele s bývalý riaditeľom ochranky generálom Jánom Packom, či na summite Busha a Putina v roku 2005. Počas návštevy kráľovnej Alžbety v roku 2008 jej po celý čas stál po boku Radovan Horváth , ktorý sa neskôr stal riaditeľom Úradu pre ochranu ústavných činiteľov. Momentálne má Úrad pre ochranu politikov a diplomatov približne 750 členov. Súčasný šéf ale hovorí jasne, nejde len o svaly. Podstatná je mentálna spôsobilosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy